Enide szavai lassan körvonalazódnak bennem, de a mellkasomban egyre erősödik egy szorító érzés. Az elmúlt napokban többször elképzeltem, hogy az átok körül egyre szorosabbra fonódik valami sötét háló, és most, hogy a nagybátyánk emlékeihez nyúlunk, ez az érzés egyre valósabbnak tűnik. Először próbálom a megszokott módon a racionalitás talaján maradni, figyelmen kívül hagyni a belső félelmeimet, ahogy Enide figyelmét is visszatereli az óvatosság. A baba miatt megfeszül bennem minden, és képtelen vagyok eldönteni, hogy a megérzésem vagy a paranoia beszél belőlem. Enide aggódó pillantását látva összeszedem magam, és mélyen kifújom a levegőt. – Igen, elmúlt. Csak egy nagyon rövid, furcsa érzés volt, mintha egy régi sebre emlékeztettek volna vissza, ami hirtelen újra fájni kezd. Nem mintha tudnám, mi okozta, de olyan volt mintha a haláltusáját vívta volna. – próbálom megmagyarázni, és ezzel egy kicsit magamnak is választ adni. Aztán újra a babára pillantok, mintha megpróbálnék kiolvasni belőle bármit, ami segíthet. – Figyelj, nem fogok megint hozzáérni, de nem tudom kiverni a fejemből, hogy ezt a bábut nem csak véletlenül hagyták ott a dobozban. Lehet, hogy Abel vagy akárki készítette, egy üzenetet próbált közvetíteni nekünk. Valamit, amit nem lehet egyszerűen szavakkal elmondani, mert… hát, mert anya mindig is hallgatott róla. Hány éves volt, amikor a testvére meghalt? Enide arckifejezése szinte az én gondolataimat tükrözi, és újra ott van az a bátorító pillantás, amit mindig rám vet, amikor kockázatos dolgokra szánom el magam. Mégis érzem, hogy most valahol tényleg határozott döntést kell hoznunk. – Tudom, te is látod ezt – mondom lassan, közben körbefuttatom a tekintetem a dobozban lévő tárgyakon. – Van itt valami régi, valami, ami talán az egész család múltját érinti. És… ha ennek a dolognak tényleg a részei vagyunk, akkor ez az átok is velünk született, és talán csak Abel tudott volna beszélni róla, ha lett volna rá lehetősége. De ő is fiatal volt, amikor meghalt. Fellélegzek, próbálva összeszedni a gondolataimat, és végül újra Enide szemébe nézek. – Nézd, akármi is történik, én úgy érzem, hogy most már muszáj folytatnunk. Ha nem teszünk semmit, akkor úgyis folyton csak a találgatások közt fogunk őrlődni. De ha bármikor úgy érzed, túl messzire mentünk, szólhatsz, és megállunk. – Megpróbálok erősnek tűnni, de tudom, hogy igazából szükségem van arra, hogy ő itt legyen, hogy támogasson ebben. Ha Enide csak bólint, és ismét mindkettőnkre rátör a kíváncsiság, ami talán túlságosan is nagy úr bennünk. Az egyik lapot megérintem, talán írtak bele valamit, vagy egy fényképet, és elképzelem, hogy Abel, bárki is volt ő pontosan, talán egyszer ugyanígy ült a tárgyai felett, ugyanígy keresett válaszokat – talán egy olyan átok ellen, amire mi magunk sem értjük még teljesen, miért telepedett ránk. Ahogy Enide figyelmét ismét a csuhébaba felé irányítom, a mágia és az átok közötti kapcsolat gondolatai cikáznak át az agyamon. Talán ez az egyik legjobb alkalom, hogy megpróbáljam jobban megérteni: vajon maga a mágia az, ami magával hozza az átkot, vagy fordítva? És vajon Abel elrejtett emlékei segíthetnek-e ebben? Miközben végigpásztázom a tárgyakat, gondolatban végigfutok az eddigi megfigyeléseimen. Mióta gyakorolni kezdtem a telekinézist, az átok egyre több jelet mutatna, de lehet, hogy csak én vagyok paranoiás. Mi van, ha valójában az átok egyszer végérvényesen felerősödik és csak nem lépem át a határt minden alkalommal, amikor varázsolok? Ha Abel emlékei ezt igazolják, akkor ott állunk majd, hogy a mágia ugyan a legnagyobb szövetségesünk lehetne – de ugyanolyan gyorsan pusztító erő is válhat belőle. A gondolat kísérteties, és próbálom elnyomni a feltörő félelmet. Tudom, hogy az ilyen kérdésekre nincs egyszerű válasz, különösen, ha az én családom évszázadokon át hordozta ezt az átkot. De ha Abel is próbált válaszokat találni, talán az ő jegyzetei és emlékei több nyomot rejtenek. Megköszörülöm a torkomat, és halkabban, mintha magamat is győzködném, megszólalok. – Nézd, Enide… szerintem Abel is valahol ezen a határon egyensúlyozott. Talán mindketten látjuk, hogy a mágiánk ugyanakkor segíthet és árthat is nekünk. Lehet, hogy az átok nemcsak szimplán ránk telepszik, hanem erősebbé válik minden varázslatunkkal. Ha az emlékeiben van bármi, ami megmutathatja, hogyan lehet a mágiát úgy használni, hogy ne ártsunk vele magunknak, akkor megéri kutakodnunk. De nem értem miért csak nálunk... és nálatok nőknél miért nem. Egy pillanatra elhallgatok, átpillantok Enide-re, hogy lássam, mit gondol. Ő is elveszett a gondolataiban, és látom, hogy próbálja mérlegelni, vajon van-e értelme ennek a merész vállalkozásnak. Végül egy halvány mosolyt váltok ki belőle, mintha ezzel is jelezné, hogy ugyanaz a bátorság és kíváncsiság hajtja őt is, ami engem. Ekkor felkapom a fejem, és észreveszem az árnyékban megvillanó zöld szempárt. A macskám, hirtelen megjelenik valahonnan a padlás sötétebb sarkaiból, és már Bacon felé trappol, akit szokás szerint bosszantani kezd egy faroklegyintéssel, mintha ez lenne a legtermészetesebb dolog éjnek évadján. Enide próbálja csitítani a kutyát, én meg csak elmosolyodom a jeleneten. A macska végül odaér hozzám, és megszokott, csendes nyugalmával dörgöli magát a lábamhoz, majd felpillant rám, mintha csak egyetlen kérdése lenne: „Biztos vagy benne, hogy ez jó ötlet?” - Jól rám hoztad a frászt... miért kell neked is itt lenned? Lassan lehajolok, és végigsimítok a bundáján, elgondolkodva bólintok neki – de magamnak is. - Olyan bosszantó, mintha mondani akarna valamit. De leengedem, ne lábatlankodjon. - nyúlnék is érte, mire a fajtájára jellemző mély hangján ellenkező nyervogást hallat és a doboz felé emeli a tekintetét.
Azt hiszem, mindkettőnk idegességét a dobozzal kapcsolatban feloldja a Sherlock vs. Watson humorizálás, de mindez átmeneti, látom az öcsémen is amit magamban érzek, hogy szinte minden idegszálunkkal arra koncentrálunk, mit találunk majd néhai nagybátyánk dobozában. Mondanám, hogy anya azért tartotta meg, mert fontos, ám tudom, ő szentimentális annyira, hogy olyan dolgokat is megőriz az utókornak, amik nem bírnak különös jelentőséggel. Mégis igyekszem reménykedni ezzel kapcsolatban, így kíváncsian hajolok fölé, miután Kay kinyitotta. Imádom a fényképeket nézni, nem tudom, hányszor böngésztem már végig a családi albumokat, így talán nem meglepő, hogy én először a megfakult fotók felé nyúlok. Nem nehéz felismerni anyát és Autumn-t, a harmadik szereplő a képen pedig csakis Abel lehet - Kay szinte kiköpött mása. Vajon anya ezért is félti őt ennyire szinte a széltől is? Mert túlságosan emlékezteti őt a testvérére?
A helyzet komolysága ellenére néhányszor azért elmosolyodom a fotók láttán, mikor egy-egy viccesebb pillanat lett elkapva, és ekkor már tudom, ha a dobozt vissza is visszük a padlásra, a fényképeket megtartom. Mivel azonban más is vár még felfedezésre, egyelőre ezeket félrerakom, felnyúlva az asztal lapjára, mielőtt Bacon úgy gondolná, hogy szétrágja ezeket. Többnyire jólnevelt kutya, ám most az éjszakai aktivitás kicsit felpörgette a spánielt.
Amikor a csuhébaba előkerül, kérdésére bólintok. -Igen, egyértelműen árad belőle a mágia. Hihetetlen, hogy ennyi idő után is még így érezni, és nem fakult ki. - utóbbi mondatom inkább csak magamnak egy megjegyzés, hiába tudok már sokat a varázslatról, még mindig bőven vannak olyan dolgok, amik újdonságként hatnak. Imádom a mágiát, mondtam már? Oké, van árnyoldala is, mint például a Llewellyn átok, de közben mégis van benne valami csodálatos. Ide-oda forgatom a babát, az öcsém hangja zökkent ki és az, ahogy megfogja a vállamat. Sóhajtok.
-Tudom, hogy veszélyes lehet. Mindketten tudtuk, mielőtt belevágtunk, de... ha nem teszünk semmit, az is veszélyt rejtegethet, nem? - az alsó ajkamra harapok, ahogyan mérlegelem a lehetőségeinket. -Figyelj, végső soron ez a te döntésed kell, hogy legyen. Ha azt mondod, inkább hagyjuk és ne kutakodjunk a múltban, akkor nem tesszük, és más úton próbálunk megoldást keresni az átokra. - bár időnként a szememben ő még mindig a taknyos kisöcsém aki a cipőjét sem tudja egyedül befűzni, közben tudom, hogy 18 éves elmúlt, mondhatni fiatal felnőtt, így joga van neki dönteni erről. Már így is kockázatot vállaltunk azzal, hogy itt a doboz, mert anya akár ki is szúrhatja, hogy nincs a helyén vagy nem úgy, ahogy ő hagyta. Engem most már hajt a kíváncsiság, de Kay válaszától függ minden.
-Vagy Abelé, vagy azé, aki a babát készítette. Talán a nagyi? Vagy anya? Vagy valaki más a családból? Nem tudom. - rántom meg a vállam lazán, miközben átadom a babát Kay-nak. A következő pillanatban görcsbe ugrik a gyomrom, és familiárisom is aggódva pattan fel, egy gyors "csss" hanggal fojtom belé az ugatást. Kay arca összerándul, mintha fájdalmai lennének, a bábu kiesik a kezéből, vissza a dobozba. Te jó ég, mit tettem? Fut át egyből a fejemen, magamat hibáztatva a fantasztikus ötletemért, hogy kutassuk át Abel dobozát.
Pillanatok alatt pozíciót váltok, immár térdelek, két kezemet öcsém arcára simítva, mintha így enyhíteni tudnám a szenvedést, ami azonban úgy tűnik amilyen hirtelen jött, olyan gyorsan távozik is, értetlenséget hagyva maga mögött. Tekintetemben aggódás, ahogyan ugyanez hangomból is kicseng. -Jól vagy? Teljesen elmúlt? Inkább ne nyúlj hozzá megint. - ránézek a babára, egyelőre nem akarom én sem megfogni, noha volt már a kezemben, és akkor velem nem történt semmi azon kívül, hogy éreztem a mágiát. -Láttál is valamit? Vagy csak az érzés jött?
"A család köteléke mérhetetlen hatalommal áld meg minket. De azt is el kell fogadnunk, ami vele jár. Felelősséget nyújt, hogy feltétel nélkül szeressünk, sajnálkozás nélkül. Sosem mondhatunk le e kötelék hatalmáról, még akkor sem, ha próbára teszik. A kötelék táplál minket, erőt ad nekünk. E nélkül az erő nélkül semmink sincs."
Amióta Enide felhozta Abel dobozát a parádén, nem tudom kiverni a fejemből. Ott motoszkál bennem az érzés, hogy ez az egész történet többről szól, mint amit eddig tudtunk. Mi lehet benne? Találhatunk-e bármit, ami közelebb visz minket ahhoz, hogy megértsük a Llewellyn család titkait? Estére, vacsora közben is azon kaptam magam, hogy gondolataim elkalandoznak. Apa észre is vette, hogy szétszórt vagyok, de szerencsére Enide segített terelni a figyelmet, amikor Lyle egyik újabb furcsaságával foglalta le a családot. Ő mindig ilyen, és most is komplett idióta volt. Amikor később belépek Enide szobájába, és meglátom a padlásról lehozott dobozt, a szívem egy ütemet kihagy. Egész nap erre vártam, de most, hogy itt van, megfeszülök a gondolatra, mi van, ha nem találunk semmit? Vagy, ami talán még rosszabb, valami olyat találunk, ami csak még reménytelenebbé teszi a helyzetünket. Enide rám vigyorog, ahogy belépek, és gyorsan elvicceli, hogy ő a „Holmes”, én meg maradok „Watson”. Ez most különösen találó, hiszen mindig ő a bátrabb kettőnk közül. Ahogy a kezébe veszi a dobozt, látom rajta, hogy kicsit ő is izgul. Mindketten érezzük a feszültséget, de én próbálok erős maradni, hogy ne zavarjam meg a pillanatot. - Ne reménykedj, te vagy a hű társam és nem fordítva. - azért ugrattam érte. Amint telekinézissel lassan felnyitom a dobozt, érzem, hogy Enide elismerően bólint. Egy apró siker, de legalább most nem aggódom azon, hogy ez a kis varázslat bármit is felgyorsítana az átkunkban, tényleg jól vagyok. Ahogy a régi, poros fedelet felnyitjuk, az első tárgyak megjelennek előttünk: megsárgult papírok, egy régi napló, néhány fotó. Enide azonnal elővesz egy képet, és odafordítja felém. Abel említésérea fotóra pillantok és én csak bámulom a képet. Valóban, mintha magamat látnám, csak évekkel korábban. Abel arca olyan ismerős, de egyben idegen is. Valami borzongató fut végig rajtam, ahogy összehasonlítom magunkat. – Igen, ez ő lehet – válaszolom halkan, de a szavak nehezen jönnek ki a számon. Talán Abel is ugyanazt az utat járta be, mint én? Ő is próbált kitörni, vagy egyszerűen csak beleveszett ebbe az átokba? Miközben Enide tovább nézegeti a képeket, én a doboz mélyére nézek. Ott van valami... valami sokkal sötétebb. Amint előhúzza a csuhébábut, azonnal érzem a belőle áradó enyhe mágiát. Nem erős, de elég ahhoz, hogy tudjam, ez nem egy egyszerű tárgy. Valami komolyabb van itt. – Ez valami erős, te is érzed?– kérdezem és a levegőben szinte érezni lehet a feszültséget. – Valószínűleg totem. Vagy egy átokhoz használt tárgy. Lehet, hogy Abel próbált megakadályozni valamit. Ahogy kimondom ezeket a szavakat, egyre inkább tudatosul bennem, hogy ez a doboz valami sokkal nagyobb dolognak a része. Talán Abel ebben próbálta megfogalmazni, hogyan harcolt az átok ellen, vagy épp ellenkezőleg, ez az a tárgy, amivel próbálta magát megvédeni. Bármi is legyen, érzem, hogy ennek még komoly következményei lesznek. Óvatosan megérintem Enide vállát, és csendesen hozzáteszem: – Figyelj, ez lehet, hogy veszélyes. Anya soha nem beszélt Abelről, és talán pont ezért. Nem tudjuk, mit találunk itt, és mit indítunk el, ha tovább ásunk. De egyszerűen muszáj. Ez vajon Abel vére? Nem vagyok biztos benne, mi a helyes lépés, de egy dologban biztos vagyok: nincs visszaút. Ahogy a csuhébaba véres szálai közé nézek, tudom, hogy most már muszáj továbbmennünk. Talán ez a kulcs, amivel végre megtörhetjük az átkot. Megragadom a bábut, hogy jobban szemügyre vegyem, majd hirtelen úgy érzem mintha képszakadás lenne, aztán felfogom lassan, hogy mi történik. Hirtelen olyan fájdalom jár át mindenütt, mintha megszűnni is könnyebb lenne. - Szenvedett. Valami iszonyatos kínt éreztem hirtelen. - hiszen még a bábut is leejtettem és csak a remegő kezemre tudtam meredni, másra nem. Utolsó perceit érezhettem meg?
A vacsora előkészületei illetve étkezés alatt és után - bármennyire is megbeszéltük Kay-al, hogy nem így lesz -, mindkettőnk gondolatai kissé elkalandoztak, nem kérdés, hogy ugyanabba az irányba: Abel doboza. Amióta csak délelőtt a parádén beszéltünk róla, ott motoszkált a fejemben, vajon mi lehet benne, és vajon előrébb visz-e minket. Apa meg is jegyezte, hogy mintha kicsit szétszórt lennék, de arra fogtam, hogy lefárasztott a nap, és inkább kedvenc sógorom, Lyle felé fordultam, hogy a legújabb agymenését előadhassa nekünk. Ezzel kellőképp tereltem a témát, és az est hátralévő részére összeszedtem magam, és az asztal alatt apró figyelmeztető rúgással Kay-t is kizökkentettem ha azt láttam, nagyon másfelé jár a feje.
Az izgatottság nem hagy aludni, de ahogy látom Kay párnagyűrött arcát mikor belép a szobámba konstatálom, hogy ezzel a problémával bizony egyedül vagyok. Még jó, hogy nem neki kellett felmennie a padlásra és lehozni a holmit. Mondjuk értelme se lett volna őt felküldeni, mivel én tudtam pontosan, hogy hol van, egyszerűbb volt hát így. Az izgalom mellett azért ott van bennem némi félelem is, mi van, ha nem találunk semmit, vagy valami olyat, ami csak kilátástalanabbá teszi a helyzetet. Anya talán nem véletlenül nem beszél szinte sosem a testvéréről. Akárhogy is, innen már nincs visszaút. Mosolyogva fogadom, ahogyan reagál köszönésemre. -A-a, ne is álmodj róla, hogy te vagy Holmes. Én vagyok az idősebb, szóval stip-stop. - játékosan nyújtom rá a nyelvemet, ezzel kissé talán rácáfolva arra, hogy a kor hatalma az én oldalamon áll, de kell ennyi humor, hogy oldjuk kicsit az esetleges feszültséget.
-Ügyes. - bólintok elismerően, mikor Kay a varázserejével nyitja ki a dobozt. Ilyen apró varázshasználatoktól még nem aggódom annyira, hogy felgyorsítaná az átkot vagy ilyesmi. -Bármi is, remélem nem valami élő bogár vagy ilyesmi. És te vagy Watson. - halkan felnevetek, majd ha felnyílik a doboz, Kay feje mellé én is odadugom a sajátomat a másik oldalról, hogy én is belelássak. Belenyúlok, kezem megsárgult papírú iratokat, naplónak tűnő kis füzetet és fényképeket tapint ki. A fényképekért nyúlok először. - Ő lehet Abel? Kiköpött úgy néz ki, mint te. - fordítom Kay felé a képet, majd megnézem a többit is. A nagyszüleink, anya, a testvére és a család többi tagjáról vannak ott fotók különböző évekből, de kivétel nélkül mind itt készült a birtokon.
Mikor a végére érek félreteszem, vagy épp átnyújtom az öcsémnek, ha meg szeretné nézni, majd ismét a dobozba dugom a kezem. Egy csuhébabát húzok ki onnan, mi megviselt, véres, és enyhe mágia árad belőle. Félrebillentem a fejem. -Szerinted ez mi lehet? Valamiféle... totem? - fordulok újfent Kay felé, közben azt is lesve, ő mit vadászott ki a holmik közül.
"A család köteléke mérhetetlen hatalommal áld meg minket. De azt is el kell fogadnunk, ami vele jár. Felelősséget nyújt, hogy feltétel nélkül szeressünk, sajnálkozás nélkül. Sosem mondhatunk le e kötelék hatalmáról, még akkor sem, ha próbára teszik. A kötelék táplál minket, erőt ad nekünk. E nélkül az erő nélkül semmink sincs."
Azóta, hogy Enide először említette Abel dobozát, szinte nem is tudtam kiverni a fejemből. Valami különös vonzása volt, mintha a megoldatlan családi rejtélyek – a nagybátyám halála, a képességeim körüli homály – mind ebben a régi, poros dobozban rejtőztek volna. Egy részem félt tőle, attól, hogy amit találok, talán megerősíti a legnagyobb félelmeimet. Mi van, ha Abel titkai hozzám is közelebb állnak, mint szeretném? De aztán ott volt az izgatottság is – az a sürgető érzés, hogy végre a saját kezembe vegyem az irányítást, hogy legalább megpróbáljam megfejteni ezt az egész átkozott helyzetet, ami körülveszi a családunkat. Ahogy közeledett az éjszaka, csak forgolódtam az ágyban, a gondolataim egymást kergették. Előre láttam magam előtt Enide-t, amint halkan feloson a padlásra, és a doboz után nyúl. Képzeletben már százszor kinyitottam azt a ládát, de mindig csak ködös képeket láttam a tartalmáról, mintha valami sötét erő tartaná rejtve a választ. Mégis, most már nem volt visszaút. Tudtam, hogy nem hagyhatjuk annyiban, és bármennyire is nehéz lesz, végig kell mennünk ezen az úton. Enide üzenete ébresztett fel, és egy pillanatra a fáradtság kísértett, de az izgalom gyorsan átvette a helyét. Halkan felkeltem, és próbáltam minden zajt elkerülni, ahogy az ajtóhoz osontam. Már régóta nem játszottunk ilyen titkos játékokat, de ez most más volt – nem gyerekkori csíny, hanem valami sokkal komolyabb dolog. Ahogy beléptem Enide szobájába, rögtön Bacon szaladt oda hozzám, aki izgatottan várt, mintha megérezte volna, hogy ma éjjel valami különleges történik. Enide ott ült a padlón, előtte pedig az a doboz, amiről napok óta álmodoztam. Sherlock Holmes stílusában üdvözölt, és ez megmosolyogtatott. - A tárgyi bizonyítékok, Holmes – súgtam vissza nevetve, de csak halkan, nehogy bárki meghalljon minket. Letérdeltem mellé a földre, és egy pillanatra megálltam. Ujjaimmal finoman végigsimítottam a dobozon, éreztem a poros, régi felületét, és elgondolkodtam, milyen titkok rejlenek benne. Egy egész világ lehetett odabent, amit eddig elrejtettek előlünk. Ahogy megérintettem a zárat, egy röpke pillanatra visszahúzódtam. Mi van, ha valami olyanra bukkanunk, ami visszafordíthatatlan? De tudtam, hogy nincs más választásom. Ez már nem csak Abelről vagy rólam szólt – az egész családunkat érinthette, talán több generációra visszamenően is. Mély levegőt vettem, és lassan egy apró koncentrálás után a zár halk kattanásával jelezte a kezem alatt, kinyitottam a dobozt. Az első pillanatban csak a sötét belsejét láttam, de ahogy lassan megmozdítottam a fedelet, megéreztem valami furcsa rezgést – mintha a levegő is feszültebb lett volna körülöttünk. Kissé éreztem azt a szorítást, amit ilyenkor szoktam, de betudtam most az izgatottságnak, hogy beszédültem. - Mit gondolsz, mi lesz az első nyom, Watson? – kérdeztem félig viccelődve, de a hangomból nem tudtam teljesen elrejteni az izgatottságot. A doboz most már nyitva állt előttünk, és a rejtett világ, amit eddig csak sejtettünk, most a szemünk előtt kezdett kibontakozni.
Úgy terveztem, hogy alszom pár órát, és olyan éjjel 2 körülre állítok egy ébresztőt, amikor elméletileg tényleg mindenki alszik a házban, és akkor felmegyek a padlásra Abel dobozáért. Igen ám, csak hát Enide tervez, Isten meg végez ugyebár, így az alvásból semmi nem lett. Ide-oda forgolódtam, nem hagyott nyugodni a mai beszélgetésünk az öcsémmel, meg ez az egész Llewellyn átok dolog, így egy óra ágyban szenvedés után inkább kikelek, és az asztalomhoz ülve bekapcsolom a laptopot. A neten böngészek átkokkal kapcsolatban, a Llewellyn névre rászűrök többféle módon, próbálok mindenféle információmorzsát összecsipegetni, amit csak tudok, bármit ami előrébb vihet minket. Túl sok újat nem találok bár az is igaz, nem én vagyok a legnagyobb IT mágus a világon, sosem volt túl sok időm saját szórakoztatásomra számítógép elé ülni, általában a levelezést nyitom meg, a rendeléseket és a számlázást intézmem onnan, meg még mondjuk Facebook. Kay talán ügyesebb ebben, sőt szinte biztos. Ő sokkal inkább műszaki beállítottságú, mint én, de nem akartam tétlenül forgolódni.
A padlásra vezető lépcsősornál tudom, hogy melyik fok nyikorog, így azt előrelátóan átlépem, ám mikor felérek, vissza kell fognom a köhögést, ami az ajtónyitás által felszálló por miatt rám törne. Mivel nemrég láttam a dobozt, nem telik sok időbe megtalálnom, ugyanott van, a rajta álló porréteg miatt tudom, évek óta nem volt felnyitva. Nem óriási méretű, de meglepően nehéz, így nagyon óvatosan cipekedek le. Csak a szerencsémnek köszönhető, hogy nem bukom orral előre mikor a nyikorgó lépcsőfokot próbálom lefelé is kikerülni, de végül épen jutok el a szobámba, senki nem látott meg. Írok egy üzenetet Kay-nak, remélve, hogy nem aludt el. Nem sok időnk van így a nyugiban, mielőtt ismét beindul a káosz, amit mi itt a Llewellyn birtokon csak mindennapi életnek hívunk.
Ha megjön, lefogom és megpróbálom minél inkább elhallgattatni az izgatott Bacon-t, aki hirtelen nem is tudja hova tenni ezt az éjszakai aktivitást, de felpörgött, félő, hogy lebuktat minket. A fiókból előveszek egy nasifalatot, és megbeszélem vele, hogy ha csendben lesz, akkor megkaphatja. Egyelőre úgy tűnik hallgat rám, főként szerintem a boszorkány-familiáris kapcsolat miatt, de így most talán van egy kis nyugtunk. -Nos, drága Watsonom, akkor íme minden tárgyi bizonyíték, ami a nyomozásunk ezen szakaszán a rendelkezésünkre áll. - veszem fel egy kedvenc nyomozóm, Sherlock stílusát, ahogy törökülésben leülök a földre a doboz egyik oldalán, kezemmel jelezve, hogy átadom az öcsémnek a lehetőséget, hogy ő nyissa fel, hogy belenézhessünk.