Éreztem, hogy nem lesz egyszerű az utam, nem egészen ilyen kalandra számítottam, de mindenképpen izgalmasabb, mint amit a régi életem adhatott volna nekem. Amikor megjelent a srác egy mosoly futott az arcomra, jó felépítésű pasi, aki tipikusan a kisvárosi macsó szerepét töltheti be, legalábbis a fantáziámban egészen biztos. - Nos, Oliver, igen a város biztos, a lényeg, hogy ilyen reakciót vált ki az emberekből, akik meghallják, hogy ott vagyok. - nem mondok túl sokat, nem kell tudnia, hogy menekülök, mert fogalmam sincs, hogy akkor hogyan néznének rám, lehet még rosszabb helyzetbe keríteném magam. - Szeretem a kisvárosokat, ahol egy ilyen kút van a legközelebb és ahol a kocsma a legnagyobb látványosság. - túlzok kicsit, mintha tényleg ez lenne minden vágyam, közben meg csak a szürkévé válás az ami igazán vonz erre. - Szerintem engem elég nehéz palira venni. - önbizalmam szinte az egekben, de van okom rá, de most nem fogom használni azt a bűverőt, amit éppen el akarok rejteni mélyen magamban. Olyan könnyen megy itt minden, meglepődök, hogy nyitja az ajtót, kérdésére csak megrázom a fejem és beülök, cuccaimmal a hátsó részen nézem a bent lejátszódó átlagos jelenetet, ahogy fizet és megnyugtat. Mintha minden annyira átlagos lenne, mintha én átlagos lennék, az akarok lenni. Amikor elindulunk, és rákérdez mit keresek erre, nem akarok felelni egyből, kell egy fedősztori, amin nem gondolkodtam. - Azt mesélték ez egy különleges hely, különleges emberekkel és a legnagyobb bánatomra, sokak szerint én is az vagyok. Csupán szentimentális érdeklődésem miatt kerestem fel a várost, és ha megtetszik szeretnék itt maradni. - végülis nem hazudtam, nem annyir szeretek, nehéz fejben tartani éppen mit kamuzott a ember az előző nap is, és most mindenki rá fog majd kérdezni, aki a városban él. Egységes sztori kell, és mi lenne jobb, mint maga az igazság. - Mesélj nekem róla, az első reakciód alapján azt érzem van valami, vagy éppen sok minden amit tudnom kellene a helyről. - mosolyogva fordulok felé, miközben vezet, és kíváncsian mérem végig az arcát, a szőke fürtjeit, de végső soron a szavai izgatnak igazán.
Ez a tyúk sehogy sem illett George toldásokkal, kilöttyent olajfoltokkal és öröklakással rendelkező pókokkal kidekorált kútjára. Pontosan úgy nézett ki mint aki összetévesztette a keleti meg a nyugati partot és az LAX helyett mondjuk Philadelphiában landolt. Azért Philadelphiáig nem vinném el... bár persze ki tudja.
A régi sárga pickup sóhajtva nyelte magába a benzint és a nagy kortyok olyan öblösen loccsantak az üres tankban, hogy rögtön meg is tapintottam farzsebembe dugott pénztárcám, hogy legalább lesz-e miből kifizetni a hét legdrágább ivászatát. A roncs nyögésénél látványosabb már csak a szőkeségé volt és gondolatban máris köszönettel gondoltam arra a muksóra aki után nem lesz majd nehéz megugrani a legjobb sofőr címéhez kitett rudat.
Viszonoztam mosolyát és biccentettem, törékeny kezét remélhetőleg nem vontam túl erős, a bütyköktől durva szorításba.
- Oliver - még a neve is puccos, gondoltam - De biztos vagy benne, hogy ebbe a Delaware-i Rose Harborba tartasz? - vontam össze játékos fintorral a szemöldököm - Lehet, hogy az előző sofőröd palira vett.
Szünetet hagytam, hogy válaszolhasson, idő közben pedig kattant a pisztoly, a furgon megitatta magát. Csurig. Halk nyögéssel konstatáltam, hogy mennyi üzemanyagba került nekem ez az oda-vissza furikázás, majd kinyitottam az anyósülés ajtaját. Odabent még mindig halkan duruzsolt Chris Stapleton lemeze.
- Szállj be, fizetek - intettem az ülés felé - Kérsz valamit? - biccentettem a fejemmel a kassza irányába és ha felelt, rendeztem Georgne-nál az összeget, megvettem amit kért és visszatérve gyújtást adtam - a csotrogány ezúttal beindult.
- Na, erről van szó - dünnyögtem a bajszom alatt és visszakanyarítottam magam a gyorsforgalmira - Szóval, Levana? - sandítottam a profiljára - Mi járatban a mi Isten háta mögötti városunkban?
Nem egészen ez volt a terv, nem az út szélén akartam végezni egy ennyire eldugott helyen, de ember tervez és a beszívott család végez. Nem is értem az emberek New Orleansba vetett mániájukat és hitüket, semmivel sem jobb hely, mint például New York, mégis a vudu mániások istenként tisztelik a várost és néhány ott lakót. Bezzeg ha tudnák mi folyik a háttérben egy két család otthonában, hogy apák miként kaarják kihasználni a lányuk erejét, amivel ők akarnak rendelkezni, de a módszereik egyszerűen pocsékok, hogy ezt megtegyék. Nem jó kedvemből megyek be a benzinkútra, hol reményeim szerint találok majd egy fuvart, egyszer és remélem nem napok múlva, bár ahogy elnézem a pók is beszőtt már egy két kutat, csak néhány van szabadon, amiken látszik, hogy néha valaki azért hozzájuk ér. Nem akarok ítélkezni, de egyszerűen a rosszindulat olyan alakot ölt bennem, amit már ha akarok sem tudok kiölni, az apám nagyon könnyen pakolta belém, de ez képes volt megölni legbelül valamit, amit én nagyon is szerettem magamban. Belépve azonnal odalibegek a kutashoz, aki mintha nem is érekelné a lezser kis műsorom néz el fölöttem, és elindul az ajtón kifele. Összehúzott szemöldökkel nézek utána, és látom, hogy egy autó került a képbe, ami talán nekem is egy remény lehet, így a pasi után eredek. Amikor mindkét szempár delém pillant egy pillanatra lefagyok, és pket figyelem, amikor a srác közeledni kezd hozzám, tetszik, hogy nem az a végigmérős pillantás az első mozdulata, azzal ráérünk később, sosem marad el. - Szia! Jól mondta, oda kellene eljutnom, de a fuvarom menetközben meggondolta magát és visszamegy a starthoz. - mondom neki egy nagy levegőt kiengedve közbe magamból. - Jól sejtem, hogy arra tartasz? - húzom össze a szemem és a számat egy széles mosolyra buzdítok, de ez már kevésbé színjáték, mert nagyon örülnék ha ennyire könnyű lenne valami csak egyszer az életben. - Levana vagyok, és jelenleg egyetlen célom, hogy betegyem a lábam a kisvárosba. - nyújtom felé a kezem mosolyogva, mégiscsak bizalomgerjesztőbb ha tudja, hogy hívnak és nem egy ismeretlen akar hozzá beülni, már ha nincs baja a kocsinak, amiért be kellett tolniuk.
- 'Cause I know you and you know me, and we both know where this is gonna lead, you want me to say that I want you to stay, so you should probably leave, yeah, you should probably leave - eldönthetetlen volt, hogy a fosszíliának számító pick-up romlott el vagy csak ilyen hangosan énekeltem a letekert ablakon beáramló menetszélben. A Rangert még múlt héten kellett leadnom Wilmingtonban a márkaszervízben amikor kámforrá vált belőle az olaj, így meg visszaülhettem ebbe a roncsba aminek volánja mögé először ültetett apám tizenhat éves koromban és igen a nosztalgia hamar rettegésbe váltott át amikor realizáltam, hogy a benzinmutató kétszáz megtett kilométer után is ugyanazt a féltankot mutatja tehát... valószínűleg a műszerfalon semmi sem működött. Ja, és nem volt benzinem.
A kopott sárga roncs épp abban a pillanatban állt le, hogy lekanyarodtam a Rose Harborba vezető gyorsforgalmi útról a lehajtóra. Az övet kicsatolva még akkor ugrottam ki a sofőrülésről amikor az autónak még maradt lendülete és az ajtó és kormány megragadásával apait-anyait beleadva igyekeztem eljuttatni a benzinpisztoly hatósugaráig. Az akkumulátorról működő poros CD-lejátszó hűségesen játszotta tovább Chris Stapleton slágereit, de a dallamokhoz csakhamar küszködő nyögéseim is hozzákeveredtek.
- Úszott volna cápa a magzatvizedben, te szar - nyögtem, mert a flaneling és a szántóföldek sara ellen viselt csizma izzasztóan meleggé vált a júniusi nap alatt. A kutas messziről futott elém és kérdés nélkül ugrott a platóhoz, így kettőnknek sikerült az elhagyatott épületig juttatni a pick-upot. Épp jókor, mert a négy kerék súlyosan tapadt a forró aszfalthoz és a tömeg felfalt belőle minden tehetetlenséget.
George-dzsal, a Rose Harbor határában lévő régi és egyben egyetlen itt dolgozó férfival egyszerre töröltük meg homlokunkat. Csípőre tettem kezemet, hogy oxigént juttassak szaporán emelkedő mellkasomba.
- Örök hálám, George - nyeltem egyet miután lélegzethez jutottam.
- Te aztán tudsz időzíteni... - igazította meg egykor biztosan élénkpiros baseball sapkáját a szakállas, kopasz kutas és kezét overáljába törölte - Főleg, hogy lenne itt valaki akinek jól jönne egy fuvar.
- Huh? - bámultam rá néhány másodpercig, George pedig a hátam mögé bökött. Megfordultam és rögtön megpillantottam a rajtunk kívül egyedül itt tartózkodó... láthatóan nagyon nem ide öltözött, de hála a magasságos egeknek, hogy nem ide öltözött lányt. Visszafordultam Geroge-hoz egy sokat mondó ajakbiggyesztéssel, aztán leeresztettem csípőre tett kezemet és közelebb sétáltam a szőke csinibabához.
- Szia! - szólítottam meg egy barátságos mosollyal - George-ot megsütötte a nap vagy tényleg Rose Harborba tartasz?
Lehetnék bárki akár egy kis sunnyogó liba, aki majd szépen kifosztja ezt az amúgy fűtől bűzlő bagázst, hiszen ők annyira boldogok, a család szent, és sérthetetlen számukra. Nekik ez az út a minden én meg mosolyogva ülök a lakókocsi egyik kanapéján, kényelmetlen és szúrja a fenekem, de eldöcögök, mert minél messzebb akarok kerülni New Orleanstól és pontosan tudom hova tartok, de talán sosem érek oda, ha ezek ennyire lassan és ennyire kellemesen elvannak ebben a szaunában. Persze ellenszenvem jelét egy pillanatra sem mutatom, csak mosolygok és amikor Jelly felém nyújtja a szálat elveszem és olyan mélyet szívok bele, mintha rám ez hatással lenne, pedig tudom, hogy nem lesz. Az elmémet uralom, úgy ahogy másét is az ilyen tudatmódosító szerek sosem hatottak az én fejemre, pedig apám próbálta, de egyszerűen az én agyam nem fogadja be őket. Mégis végig vigyorgom az utat. Ők lesznek azok, akik Rose Harbor eldugott kis zugába fognak majd eljuttatni és nem akarom félúton elrontani. Sosem voltam ennyire számító és ennyire nagy picsa, de néha önzőnek kell lennem és azért élni, küzdeni, hogy egyszer szabad lehessek, ami nem olyan nagy kérés a mai világban, de azt hiszem mégis. - Édes szívem tudom, hogy Rose Harbor volt a célpont, de menet közben változott. Lenne kedved velünk tartani, New Orleansba lesz egy nagyobb ünnepség, amin részt akarunk venni. - onnan jöttem baszki, nem tudom hány napig, min mentem keresztül, nem csoda, hogy felpattanok, és a pupilláim kitágulnak, mint a fene, ellenkezni akarok, de tudom, hogy ennyi emberen nem tudom gyakorolni az erőmet nem lenne értelme. Öten vannak én meg egyedül és nem vagyok elég erős ehhez, így csak erősen próbálok ellenkezni, de a félelem, hogy vissza kellene mennem oda erősebb és elcsuklik a hangom mielőtt bármi kijönne rajta. - Nem én nem megyek veletek, csak rakjatok ki valahol kérlek. - már nem annyira kedves a hangom, mert csalódott vagyok, és nem tudom, ezen a kihalt vidéken, mégis hogy a fenében fogok fuvart fogni, főleg oda ahova a madár sem jár elvileg. Csodás. Nekik könnyes búcsú volt, nekem csak egy gyors intés, és máris otthagytak az út szélén a nagy táskámmal, amiben a legfontosabbak voltak csak nálam, hiszen menekülnöm kellett, és nem hozhattam magammal mindent, amit szeretek, de a legfontosabbak nálam voltak. A benzinkút szinte pangott az ürességtől, az úton alig haladt autó, az ajtón belépve megcsapott a kisvárosok jellegzetes semmilyen illata, amit nem is tudnék leírni, de a fintort az orromon szinte azonnal szemet szúrt a kutason. Elővéve legszebb mosolyom lebegtem oda hozzá, az öltözékem nem véletlen volt ennyire kihívó, mert nem tudhattam hova sodor az élet és mihez kell folyamodnom még akkor sem ha tudtam, hogy van egy határ amit nem léphetek át és az erőmet is csínján kell használnom, vagy inkább sehogy. - Rose Harborba hogy tudok a leggyorsabban eljutni? - meleg van így feltűnően legyezem magam és ezt pontosan tudom mennyire szeretik a férfiak, annyira amatőrök.
People may or may not say what they mean...but they always say something designed to get what they want. 2022. june - Oliver and Levana Near Rose Harbor .