Ahogy belépünk a park forgatagába, a vidámpark lüktetése szinte belém ütközik. Az illatok, a zajok, a fények. Minden egyszerre próbálja elvonni a figyelmemet, de a szemem Harperen marad. Látom, hogy próbál alkalmazkodni, de a feszültség még mindig ott van benne, elrejtve az izgatottság mögött. A gyerekek nevetve rohannak körülöttünk, mintha a világ legboldogabb pillanatában élnének, de Harper óvatosabb. Látom a pillanatnyi megtorpanásait, az apró rezdüléseket, ahogy a farkasa is figyel. Hagynom kell, hogy maga birkózzon meg ezzel, én csak biztosítékként vagyok itt. A farkasom is készenlétben van, óvatosan mérlegel, de nem tolakodó, hiszen Hapernek idővel egyedül kell megbirkóznia ezzel.
Amikor a kezébe adom a zsetonokat, a bólintása elég. Tudom, hogy megértette. A gesztusom egyszerre szól a szabadságáról és a felelősségéről, amit ma megkapott. A mosolya halvány, de őszinte, és amikor a karomba kapaszkodik, már nem érzem a korábbi feszültséget.
– Csak maradj mellettem, rendben? – ismétlem halkan, hogy ne vonjam magunkra a körülöttünk haladók figyelmét. Nem kioktatás, csak emlékeztetés. Szabadságot kapott, de a korlátok között, amit felállítottam. Ahogy rám néz, ott van benne a bizalom, és ez többet ér minden szónál.
A kérdése halkan felnevetek, a nevetésem játékos, de nem gúnyos.
– Légyszi, ne hányj az ölembe, mert attól én is hányni fogok, és azt egyiken se akarjuk – cukkolom finoman, miközben megengedek magamnak egy mosolyt. Ahogy belém karol, egy röpke pillanatra megfeszül a válla, de aztán ellazul, és ez jó jel.
Harper lelkesedése szinte tapintható, ahogy előresietne. Egy pillanatra hátrébb maradok, hagyom, hogy vezessen, de a szemem végig rajta tartom. Ahogy elérjük a kisebb, kevésbé zsúfolt szakaszt, elégedetten bólintok.
– Ez jó lesz. Kezdjük itt – jegyzem meg, és hagyom, hogy Harper előre lépjen, ha akar. Érzem, hogy izgatott, és ahogy egy pillanatra rám néz, mintha azt kérdezné, jól döntött-e. Csak biccentek, hogy megnyugtassam.
– Utána körhinta? – ismétlem, miközben félmosolyra húzom a szám. – Oké, de csak akkor, ha a hányásveszélyt túléled a hullámvasúton – teszem hozzá játékosan.
Az arcom ellágyul, ahogy a kislányos vigyorgását látom. Egy pillanatra tényleg úgy tűnik, mintha minden felelősség és súly, amit cipel, eltűnt volna. És ezért jöttünk ide.
A hullámvasúthoz vezető sorban állva én csendesen figyelek, közben az ujjaimmal játszom a zsetonokkal a zsebemben. Ahogy sorra kerülünk, előhúzom a műanyag érméket, és kifizetem a jegyeket, ügyelve arra, hogy Harper ne vegye észre, mennyire leplezni próbálom a saját feszültségemet. A hullámvasút már most is kattogva zúg el fölöttünk, és a sikolyok egyre közelebbről hallatszanak. Nem mutatom ki, de határozottan nem szeretnék az első sorban ülni – az túl sok lenne, még nekem is.
Miután átadtuk a jegyeket, végigpillantok a kocsikon, majd a második sor felé bökök a fejemmel. Nem kérdezek, csak elindulok arra. Elég egyértelmű az üzenet: "Ez pont elég izgalmas, kösz." Ahogy helyet foglalunk, megvárom, hogy ő kényelmesen elhelyezkedjen, és csak aztán csatolom be magam, hogy ellenőriztem, hogy ő megtette-e ugyanezt. Az ujjaim végigfutnak a fém kapaszkodón, és mélyet sóhajtok. Nem azért, mert félek – oké, talán egy kicsit –, hanem mert most tényleg muszáj odafigyelnem, hogy ne adjak okot arra, hogy Harper később kinevessen.
– Biztos vagy benne? – kérdezem egy feszült vigyorral, miközben a vonat rángatózva elindul. Már túl késő kiszállni. Csak remélni tudom, hogy a hullámvasút nem veszi el a maradék önbecsülésemet
It is hard to believe that a man is telling the truth when you know that you would lie if you were in his place.
Will you leave or will you carry on?
Is your love from before still strong?
If you leave, will you keep the memory
That made night so long, that cut so deep?
Karakter idézet :
"Ha egyszer te vagy az a személy, aki híd lehetne, miért ne legyél híd?"
Ha van egy megszokott alap csend körülötted, akkor ez a szituáció elsőre sokkoló. Minden érzek szerved azonnal kapcsol, félelmetessé válik. Bár Alec jelenléte megnyugtat és hiszek abban, hogy sikerül a mai napot eredményesen zárni. Attól még a félelem és az izgatottság váltakozik bennem. Még is csak egy vidámparkról beszélünk, ami azonnal beissza magát a bőröd alá. Az illatok a zene, a nevetés, a boldog sikolyok, amik arról árulkodnak, hogy megnyitnak egyfajta félelmet, amit le lehet győzni és az adrenalin löket. Minden ott pulzál bennem és a farkas is kémlel, figyel. Még ha csak óvatosan is. Neki is újdonság az egész helyzet, amibe bele csöppentünk. Bár a múltbéli bakikat a kocsiba hagytuk, azért még óvatosan tapogatózom Alec felé, átléptem egy határt és nem akartam mindent rá zúdítani. Ő az én nagy és erős nem létező bátyám, aki szembe megy a viharral, hogy a kezét nyújtsa feléd és kirángasson a sötétéből és megmutassa, hogy a viharfelhőkön túl süt a nap. - Hányózacskót? Hány évesnek hiszel? Jó, lehet biztonság kedvéért jó lenne – felháborodásom szinte azonnal elmúlik, mert fogalmam sincs, hogy mennyire leszek kompatibilis a gyorsan száguldó méterekkel, amik felvisznek a csúcsra, majd olyan gyorsan a mélybe is belöknek. Nem mutatom ki, hogy mennyire félek és egyben izgatottan várom azt, hogy kipróbáljak mindent, ami elénk tárul. Jól esik, hogy ennyire igyekszik a gyermekkort megőrizni és bólintok. Mert most nem a farkas létem kerül előtérbe. - Köszönöm – mosolyogva karolok bele, hogy ne sodorjon el a tömeg. Hihetetlen mennyire izgatottak az emberek, a gyerekek úgy futkároznak körülöttünk, mintha nem lenne holnap és kiélvezik a pillanatokat. Bár nekem is lenne kedvem bele ugrani a tömegbe és mindent megnézni. Visszafogva magam sétálok mellette, türelmesen figyelve minden apró részletet, amit az elmém elraktároz. Nem mindig kell a szobámba lennem. Megérdemlem a szabad pillanatokat főleg a szobafogság után. Bár még csak a kapuban vagyunk minden egyre élesebben tör a fejembe és némelyiktől megrezzenek, míg elengedem, hogy a belépőkkel babráljon, addig szigorúan egy lépés távolságra tőle nézelődöm. Ahogy befelé terelget, minden szabadság vágyam a porba hullik. Egy pillanatra elkap a félelem, hogy talán még sem annyira jó ötlet ide bejönni. Viszont, ahogy a zsetonok a tenyeremben landolnak meglepetten nézek rá és az ujjaimat rázárva értetlenség ül ki az arcomra. Csak pár érme, nem sok. A tenyeremet még is úgy égetik, mintha a forró vasat tartanám a markomba és nagyot nyelve egy apró mosoly kúszik az arcomra. Megremegek a gesztustól. Mert nem kellenek szavak, a nézése épp elég. Megbízik abban, hogy helyesen fogok dönteni és nem lesz semmi baj. Hangja mély és épp annyira iránymutató, ami még jelzi azt a bizalmat, amit a kezembe adott, mint a figyelmeztetést, hogy ne akarjam elrontani. Csak bólintok és újra a karjába kapaszkodva sétálok mellette, hogy tovább nézelődjek. - Igen – bólogatok hevesen és felnevetek. - Ha csak nem szeretnéd, hogy az öledbe hányjak – lábujjhegyre állva keresem, hogy merre lenne optimálisabb elindulni, hogy ne a tömegbe kelljen össze nyomorodni. Ahogy meglátom, hogy van egy kisebb, kevésbé zsúfolt szakasz arra mutatok az orrommal, hogy ne érezze lökdösésnek és türelmetlenségnek az izgatottságomat és arra terelem magunkat, hogy kellemes hangulatba találjuk meg a vesztőhelyemet. - Körhinta utána? Tudod, amibe beleülsz és a másik irányba tudod tekerni a kart és teljesen megszédülsz – látom meg a nem messze lévő játékot is. - Utána ehetünk, mert amúgy nagyon éhes vagyok, csak gondoltam előre hozhatnánk azt, amitől valószínű hányhatnékom lesz – vigyorgok rá kislányosan.
Alec & Harper
Life is a journey. How we travel is really up to us. We can just flow with the tide or follow our own dreams. ⋆ outfit
A parkolóban lassan zárul mögöttem a pickup ajtaja, és azonnal megcsap a vidámpark különleges világa. A vattacukor cukros illata keveredik a pattogatott kukorica sós-vajas aromájával, és mindenhol vibrálnak a fények. A játékok hangjai – a hullámvasút kattogása, a céllövölde éles pukkanásai – összeolvadnak a nevetésekkel és a háttérben szóló zenével. A tömeg kavargása és a környező zajok még az én fülemet is kitöltik, de a farkasom csendesen figyel, érzékeli Harper apró feszültségeit.
Harper mellém lép, és látom, hogy próbálja felvenni a ritmust. A szívverése kicsit gyorsabb a megszokottnál, de ahogy körbenéz, lassan kienged. Egy ideig csak figyelem, hogy a farkasa is nyugodtan, de éberen reagál az ingerekre. Pimasz kérdésére halkan elnevetem magam.
– Nem, attól nem félek – felelem, miközben a nevetésem mosollyá szelidül. – De majd kiderül, hogy te mennyire szereted a száguldást. Hányózacskót vegyek? – cukkolom, vállammal nagytesósan meglökve őt, de aztán hagyom, hogy egy kicsit elszakadva tőlem, kissé előrébb sétáljon. Minél több ingert fedez fel magától, annál biztosabban fogja megőrizni a türelmét a tömegben.
– Nos – kezdek bele, miközben zsebre dugott kézzel követem –, gondoltam, hogy valami olyat kellene csinálnunk, ami nem rólad szól, meg nem a farkasodról. Valami emberi. És egy kicsit visszavisz minket ahhoz, amikor még nem nyomott ennyi súly a válladon.
Egy pillanatra megállok, hogy megvárjam, és csak figyelem, ahogy a vibráló fények az arcára vetülnek. Talán ma tényleg sikerül kicsit elengednie a terheket. Ebben a pillanatban gondtalannak tűnik, és jó látni ezt.
A pénztárnál a sor rövid, így hamar sorra kerülünk. Az illatok most még erősebbek: a forró olajban sült churros édeskés aromája keveredik a friss pattogatott kukoricával, és mindezt átszövi a körhinták zenéje és a távolban sikongató gyerekek hangja.
Előveszem az előre megvásárolt jegyeket, és átnyújtom a pénztárosnak, majd kifizetem a játékokhoz szükséges zsetonokat is. A kis műanyag érmék könnyűek, de a jelentőségük annál nagyobb, ahogy kettéosztom őket. Az egyik felét Harper kezébe nyomom, a másikat pedig gondosan zsebre vágom.
– Tartsd meg őket, de maradjunk együtt, rendben? – figyelmeztetem, a hangom barátságos, de határozott. Nem akarom, hogy elszakadjon tőlem, mert megígértem a szüleinek, hogy vigyázni fogok rá, de a kezébe adott érmékkel, mégis adni szeretnék neki egy kis szabad mozgásteret, hogy maga is eldönthesse, hogy mit szeretne kipróbálni. Talán még nem érti teljesen, hogy miért vagyok itt vele, de remélem, hogy a mai nap végére rájön: nem csak vigyázni akarok rá, hanem megmutatni, hogy még mindig lehet szabad és gondtalan, ha csak egy délutánra is.
– Akkor egyből a hullámvasút? – kérdezem játékosan, miközben felé fordulok. – Talán jobb is, hacsak utána eszünk valamit – teszem hozzá egy halk nevetéssel.
It is hard to believe that a man is telling the truth when you know that you would lie if you were in his place.
Karakter idézet :
Egy botlásom volt, mindig jó gyerek voltam. Eszemben sincs lázadni a család ellen. Egyszerűen csak valami bekattant bennem, hogy jobb lenne, ha megpróbálnék én is olyan lenni, mint a korosztályom többi tagja. Ami számomra lehetetlennek tűnik. De ha nem próbálom meg, sose derül ki. Már olyan kényelmesen elhelyezkedtem a magányomba. Alig mozdulok ki. Ha meg megpróbálom érzem a figyelő tekinteteket. Ez pedig egy idő után természetes frusztrációba teljesedik ki. Az, hogy apa elmondta Alecnek, tudtam mit fog magával vonzani. Rá fog térni, hogy mi történt és megkapom az újabb fejmosásomat. Ez ellen pedig nincs mit tenni. A legtisztább, ha az egyetlen embernek elmondom mi van bennem, aki tudom, hogy ha nem is teljes mértékbe, de legalább megtudja annyira érteni, hogy mi járt a fejembe akkor mikor megtettem. Érzem a feszültségét és a csalódottságát is. Ahogy a kocsi belsőtere megtelik a farkasa frusztrációjával. Mindig csodáltam, hogy tudja ennyire ledominálni. Valószínű, hogy ha fordított helyzetben lennénk, az enyém simán kitört volna és már hűlt helyem lenne. Viszont a bennem lévő is tudja, hogy hol a helye, meg sem rezzen. Ahogy elcsendesedünk várok. Türelemmel várom, hogy mit fog szólni a kifakadásomhoz. Meglepő mennyire lágyan tudja kiejteni a nevem. Ami az ő szájából elég furán hat. Csak akkor nevez így, mikor bajba kerülök, vagy komoly a téma. Lesütöm a szemeimet és mélyen beszívom a levegőt. Ami olyan fagyossá vált az elmúlt egy percben. - Nem is a nyomás. Inkább az, hogy mindenki segíteni akar, ez nyomasztó – vonom meg a vállam. A nyomást én helyezem saját magamra, mert nem hallgatok mást, hogy segíteni fognak. Jól esik, mert tényleg, csak ne érezzem magam másnak, mikor ezt hallgatom? Mindig hitt bennem, ezt tudom. Ha rossz passzban voltam megjelent és bátorított, segített. Most is azt teszi. Hiszen ez az egész kiruccanás is azért van, hogy ne nyomasszam magam, miközben megkapom az adagomat. Csak egy kedves mosolyt varázsolok az arcomra, ahogy rá pillantok. Nem kell kimondani, érzem. - Köszönöm – válaszolom, mikor végére ér a mondani valójának. Sose tudtam, hogy honnan van benne ennyi empátia és türelem. Arról nem is beszélve, hogy tudja mikor mit kell mondani. Felnézek rá, kiskorom óta figyeltem őket Marával, hogy milyen simán kezelnek konfliktusokat. Ez pedig inspirált, hogy ilyen leszek én is. Türelmetlenség és nyomasztás helyet kellemesebb lenne. Feltűnik, hogy nem reagál arra, hogy mentor választás elé helyeztek, csak a hullámvasút kerül előtérbe. Tudom mennyire rossz érzés neki. De most nem akarom tovább elrontani a kedvét. Lassú bólogatással jelzem, hogy megfogok nyugodni, hogy ott lesz. Bár a zene nem szól, még is jól esik a csend, ami kettőnk közé kerül, míg sikerül parkolóhelyet találni. Rengeteg ember van körülöttünk. Érzem őket, ahogy a szívük hevesen dobog és a hangok is élesen vájnak a fejembe, ahogy kinyílik a kocsi ajtaja és kipattanok, hogy Alec mellé sétáljak. Kell egy kis idő, míg mindent megszokom. Azért Rose Harbor csendesebb, nem ér ennyi inger. Csak nagyot nyelek, ahogy elönt egy apró feszültség. Még is izgatott vagyok attól, hogy milyen jó lesz oda belépni és jól érezni magam. - Remélem nem félsz a magasban – vigyorodom el, amikor megszokom a rengeteg ingert, ami körül ölel és lassú, súlyos léptekkel sétálok a család után, akik eddig még keresték a helyüket. Farkasom is csak lassan kémlel és érdeklődik. Magamban könyörögve, hogy ne most akarjon semmi hülyeséget tenni. Egy napot kérek mikor jól érezhetem magam. Bár Alec jelenléte azért neki is visszatartó erő szerencsére. - Hogy jutott eszedbe a vidámpark? - kerekedek elé és háttal sétálva vigyorgok, mint a vadalma. Hiszen még a kapuban vagyunk, de már most olyan izgatott lettem, mint kiskoromba. Amikor a legnagyobb szívfájdalmam az volt, hogy nem hozhattam haza a legnagyobb macit a céllövöldéből. Mert szerintük az túl feltűnő lenne ha gyerekként megnyerném a főnyereményt.
Alec & Harper
Life is a journey. How we travel is really up to us. We can just flow with the tide or follow our own dreams. ⋆ outfit
A farkasom megmozdul, amikor Harper kifakad, és érzem, hogy minden szó, amit kimond, súlyként nehezedik rám is. A hangja remeg a haragtól, a csalódottságtól és attól az önvádaskodástól, amit az Alfa lánya és a Béta unokahúga hordozni kénytelen. De több van benne, mint puszta frusztráció. Harper fájdalma, hogy nem felel meg a saját magának és másoknak állított elvárásoknak, olyan, mint egy penge, amelynek minden élét érzem.
„Ne mondd, hogy tudod milyen érzés…” – a szavai felsebeznek, mert valahol tudom, igaza van. Én más helyzetben nőttem fel. Fiatalon megtanultam irányítani a farkasomat, és noha az Alfa fia voltam, sosem kellett a saját farkasommal szembeszállnom. Harper kihívásai mások, de a súlya, amit cipel, ismerős. A farkasom morogna rá, hogy tiszteletlen, de elfojtom, mert ez nem tiszteletlenség, hanem fájdalom. És ezt meg kell értenem.
Csendben hallgatom, hagyom, hogy minden, ami benne forrong, előtörjön. A szavai végül elcsendesednek, és a bocsánatkérése szinte suttogássá halványul. Amikor rám néz, látom a szemében a bizonytalanságot, az önmarcangolást, és érzem, hogy minden éles szava mögött ott lapul a vágy, hogy valahogy jóvátegye, hogy valahogy méltó legyen a családhoz.
– Harper – szólalok meg végül, a hangom mély és nyugodt, mint a csend egy vihar után. – Figyelj rám. Senki sem várja el, hogy tökéletes legyél. Sem tőled, sem a farkasodtól, sem a rangtól, amit az Alfa lányaként nehezedik rád. Az emberek nézhetnek, ítélkezhetnek, de azok, akik igazán számítanak, tudják, hogy nem egy cím vagy egy rang határoz meg téged.
Egy pillanatra elhallgatok, hogy feldolgozhassa a szavaimat, majd halkabban folytatom:
– A te farkasod nem gyengeség. Nem vagy gyenge, Harper. Ez egy kihívás, amit le fogsz győzni. És ha most úgy érzed, mindenki csak nyomást helyez rád, hidd el, azért tesszük, mert hiszünk benned. Én hiszek benned.
A farkasom halkan morran, egy nyugtató, biztató hang, mintha tudatni akarná vele, hogy itt vagyok, hogy nem kell egyedül viselnie ezt a terhet.
– És azt ne mondd soha többé, hogy nem lennél a falka tagja, ha nem apád lenne az Alfa – teszem hozzá, a hangom határozottabb, de nem durva. – Te több vagy ennél. Azért vagy a falka része, mert helyed van itt. És bármit is gondolsz, bármit is hiszel, mindig lesz itt valaki, aki megvéd, aki melletted áll.
Szeretném azt mondani, hogy teljesen megértem, de ez nem igaz. Minden farkas útja más, és bár a terheink hasonlóak, sosem egyformák. A mentorkérdés kicsit meglep. Zane ezt nem osztotta meg velem, de megértem, hogy ez az apa, nem pedig az Alfa döntése volt. Lenyelem a gombócot, amit amiatt érzek, mert Harper nem keresett meg rögtön, hiszen én vagyok az, aki a fiatal farkasokat terelgeti… Talán úgy gondolta, hogy kivételeznék vele, ami csak még több terhet helyezne a vállaira. A legszívesebben felajánlanám, hogy leszek a mentora, de nem akarom, hogy úgy érezze tartozik nekem ezzel. Magától kell eldöntenie, hogy kit szeretne maga mellett tudni, ha pedig az nem én leszek, az is el kell fogadnom a döntését.
– A hullámvasút jó választás – szólalok meg végül, megtörve a csendet egy halvány mosollyal. – És ne aggódj, nem hagyom, hogy baj legyen. Itt vagyok, rendben? Mindig itt leszek.
A pickup lassan gurul tovább, de most valahogy könnyebbnek érzem a levegőt. Harper ujjai még mindig dobolnak a térdén, de a mozdulatokban már nem a frusztráció, hanem a nyugtalanság keveredik némi izgatottsággal. Tudom, hogy hosszú út áll még előtte, de ma nem kell megoldania mindent.
*
A wilmingtoni vidámpark nincs messze, az út tizenöt perc alatt meglenne, ha nem akadályozna minket egy lassan araszoló faszállító kamion. Tudom, hogy nem érdemes bosszankodni, ezért türelmesen megvárom, amíg a monstrum kikerül a képből. Végül a pickup begördül a parkolóba, és az ablakokon keresztül már most elárasztanak minket a park sajátos hangjai és illatai.
A levegő telítve van az édes vattacukor cukros aromájával, amit a pattogatott kukorica sós, vajas illata kísér. Távolról nevetések és vidám kiáltások hallatszanak, a játékok zenéje kíséri őket: forgó körhinták dallamos kattogása, céllövöldék pukkanásai, és a hullámvasút ritmikus zörgése. A sötétedő égbolton villódzó fények vibrálnak, a park színei lüktetnek a távolban. Az illatok között ott van az emberi zsúfoltság elkerülhetetlen velejárója is – izzadtság, tömeg, mégis valahogy része ennek az egész élménynek.
Leállítom a motort, és a park zaja hirtelen élesebbé válik, ahogy a motor duruzsolása megszűnik. Kis időbe telik, mire a fülem megszokja ezt a zajkavalkádot. Kiszállok, becsapom az ajtót, és körülnézek. Egy család halad el mellettünk, a gyerekek a karjuk hatalmas plüssjátékokat szorongatnak, miközben a szüleik fáradt mosollyal követik őket. A kavicsokon visszaverődő lámpafények vibrálva táncolnak körülöttünk. Harper felé fordulok, és széles vigyor jelenik meg az arcomon.
– Készen állsz, Bébifarkas? – kérdezem játékosan, miközben kérdőn felvonva az egyik szemöldököm várom a válaszát.
Karakter idézet :
Mélyen éreztem, hogy nem fog elcsendesedni az ügyem, bár reméltem, hogy ha megkérem apát, hogy ne mondja el anyának, akkor az magával vonja, hogy a család többi tagjára is érvényes. Még is csak Alec a bétája, tehát arra számíthattam volna, hogy neki elmondja. Mert itt nem csak egy tini lázadás egy buli miatt áll a bál. Hanem a falka miatt. Ez persze nem is jutott akkor eszembe. Mert annyira kívülállónak érzem magam. Mindenki pesztrálni akar, segíteni. De hogyan? Még én sem tudom mit kéne tenni. Ez pedig elég kellemetlen helyzetbe hozza apámat, aki az Alfa. Elmondása szerint nem zavarja, megoldást keres, segíteni akar. De ez nem a helyzet, amibe örömmel gondolok. Főleg, hogy Alec is úgy méreget, mintha csak kiugranék a guruló autóból és világgá mennék. Az ablakon át figyelem a házak színes váltakozását. Az, ahogy azt mondja „haragszunk” olyan mélyen szíven üt, hogy még a farkasom is nyüszítésre kényszerül. Letörölöm a könnyeimet, még mindig kifelé fordulva és nem szólok. Csak bólintok. Apuval is nagyon nehéz volt ez a beszélgetés, de vele se könnyebb. Mintha arra születtem volna, hogy mindenkinek csalódást okozzak a családba. - Ne mond, hogy tudod milyen érzés. Amikor végig sétálsz a Falkaterületén és látod a méregetést, a fele csapat fél tőled, a másik pedig szánakozik. Nem elég, hogy az Alfa lánya vagyok, de a Béta unokahúga. Aki született farkas, nem beharapott. Erre születtem és nem tudom kontrollálni. Mindenki segíteni akar. Mindenki. Ebbe fogok megőrülni. Nem betegség, amit kifekszem – robban ki belőlem minden, mintha ezt fel sem dolgoztam volna. Tudom, hogy tiszteletlenné válik a hangom. De nem felé irányul, hanem azért mert tehernek érzem magam. Egy gyenge láncszemnek. - Alec, ha nem apám lenne az Alfa te is tudod, hogy már nem lennék a falka tagja – csendesedem el, mert tudom, hogy átléptem egy határt. Még is csak a bétával beszélgetek, nem csak az unokatestvéremmel. - Bocsánat – kérek elnézést, most először felemelve a fejem és rá nézve. Mert nem szeretek az érzelmeimről beszélni. Azt akarom, hogy büszke legyen rám a családom. De így nem megy ha úgy érzem egy utolsó senki vagyok, akinek állandó felügyelet kell, mert nem tudja, hogy mi fog történni a következő pillanatban. - Nem szeretnék zenét – rázom meg a fejem. Most jobban esik a csend és elég az, ami energiát áraszt, mert a kifakadásom ellenére nyugtatóként hat a jelenléte. Nem szeretek a farkasomról beszélni. De érzem, hogy az idő pörög és apa egy hónapot adott, hogy válasszak mentort. Abból kettő letelt és nem tudom még ki lenne a legtökéletesebb. Alec foglalkozik a fiatalokkal, kézen fekvő lenne. De most neki sincs fölös energiája rám. Mara még jobban el van havazva. Apa pedig az Alfa ügyeit intézi. - Van két hetem mentort találni – bököm ki végül, ahogy dobolok az ujjaimmal a térdemen. - Neki kell állnom a tréningeknek jövő hónapba – bár tudom, hogy tudja. De jobb elmondani neki személyesen. Nem akarok jobban belefolyni, csak szerettem volna, hogy tudja nem fogok tovább egyedül ezzel foglalkozni. Lejárt az időm. Ezért is vagyok hálás, hogy kimozdulhatok, hogy szabaddá tett egy kis időt és velem tölti. Kérdésére azért csak előbújik egy kisebb mosoly. - Hullámvasútra – a hangomban azért ott bujkál az izgalom. Túl régen mentem emberek közé és ez kicsit ijesztő is egyben. - Ugye nem hagyod, hogy baj legyen? - ráncolom kicsit aggodalomra a homlokomat. Megbízom benne, hiszen nem ülnék itt. De magamban nem, vagyis a bundásomba. Az ingerek erősek lesznek.
Alec & Harper
A farkasom halk, elégedetlen morgással reagál, amikor Harper bácsinak nevez. Nem tehetek róla – ettől mindig úgy érzem, mintha évek röppennének rám. Főleg, hogy nem is a nagybátyja vagyok, csak az unokatestvére. Néha azonban a pozícióm, mint Béta, megköveteli, hogy komolyabb legyek, mint amilyen valójában vagyok. Megforgatom a szemem, de tudom, hogy nem bántásból mondja.
Nem tetszik, hogy meg kell mosnom a fejét, de tényleg úgy gondolom, hogy jobb az elején túlleni rajta, mert nem akarom tönkretenni az élményt azzal, hogy a végére hagyom a feketelevest.
Ahogy Harper beül mellém a pickupba, látom, hogy kerülni próbálja a tekintetemet. A vállait kissé összehúzza, és az ablakon kifelé bámul, mintha valahol máshol lenne szívesebben. Tudom, hogy nem a vidámparkról van szó. A sóhaja szinte hallhatatlan, de a farkasom feszülten figyel, mintha értené, mi zajlik benne. A lány szavai őszinték, de van bennük valami, amitől összeszorul a mellkasom. Nem akar vitatkozni, de látom rajta, hogy belül őrlődik.
– Harper – szólalok meg végül, ahogy beindítom a motort. A hangom nyugodt, de határozott. – Nem azért vagyok itt, hogy ítélkezzek. Tudod, hogy nem rólad van szó, igaz? Hanem arról, hogy megértsd, miért veszélyes az, amit csináltál. Nem azért haragszunk rád, mert hibáztál. Azért aggódunk, mert szeretünk.
Egy pillanatra csend telepszik ránk. Látom, hogy az ujjaival a kabátját piszkálja, és elfojt egy kisebb sóhajt. A szavaira figyelek, amikor végül megszólal, és megpróbálja megmagyarázni a tetteit.
A farkasom csendben figyel, de érzem a súlyt a mellkasomban. Harper fiatal. Túl fiatal ahhoz, hogy átlássa, mennyire kockázatosak a próbálkozásai. Nem hibáztatom érte. Emlékszem, milyen voltam ennyi idős koromban, és emlékszem, milyen érzés volt a szabadulás iránti vágy, amit most ő is érez. De a helyzetünk nem ugyanaz. Ő nem csak egy fiatal farkas. Ő az Alfa lánya. Ez a titulus súlyosabb teher, mint amit valaha elismerne. Tudom, hiszen én magam egy Alfa fiaként nőttem fel.
– Nézd, értem, hogy próbálkozol, és ez rendben van – szólalok meg végül. A hangomban van egy kis melegség, mert nem akarom, hogy úgy érezze, ellene vagyok. – De a farkasodat nem siettetheted, Harper. Ez nem így működik. Lesz időd arra, hogy megértsd, hogyan működtök együtt, de nem erőszakolhatod ki. Ha túl gyorsan próbálsz meg haladni, azzal csak magadnak ártasz. És hidd el, mi mind itt vagyunk, hogy segítsünk. Nem kell egyedül megoldanod.
A pickup lassan gurul ki az utcából, és a csend most valahogy kevésbé feszültséggel teli. Vetek rá egy szigorú pillantást, de most csak azért, hogy emlékeztessem, hogy ne felejtse el bekötni magát, majd békítően így szólok:
- Most az egyszer megengedem, hogy te válaszd a zenét, Bébifarkas – mondom, miközben állammal a rádió felé bökök. – De figyelmeztetlek, ha túl sok a nyávogás, kicserélem valami rendes zenére. - Máskor általában nem hagyom, hogy kedve szerint tekergesse a gombokat, de ez a szabadulása napja, szóval most az egyszer hajlandó vagyok engedékenyebbnek lenni vele. Plusz, ezzel is azt üzenem, hogy a kötelező fejmosást letudtam, és innentől kezdve jöhet a móka.
- Mire szeretnél felülni először? – kérdezem, miközben kikanyarodok a városból kifelé vezető főútra. Az út nem hosszú, de nem vagyok hajlandó csendben végig ülni az egészet.
Karakter idézet :
Alec megjelenése amolyan felszabadító volt. Szokott jönni amúgy is, nem csak azért, hogy megszabadítson a láncaimtól. De attól még olyan érzés, mintha a saját bejáratú hősöm lenne. Fel sem fogom, hogy mit tesz vagy sem. Csak arra koncentrálok, hogy ne hagyjak kupit magam után és szépen elpakolva újra romba döntsem a szobát, ahogy kidobálok mindent a szoba közepére, hogy mit vegyek fel. - Ne csináld! - kerekednek el a szemeim, ahogy felnézek rá, mikor szinte minden érzelmesség nélkül elmondja, hogy hova is megyünk. Bár örömmel szakadok ki a házból, attól függetlenül kissé megakaszt, hogy a várost is elhagyom. Ezt nem sűrűn szoktam megtenni, sőt. Amíg nem tudom kontroll alatt tartani magamat és a farkast, nem is fogok tudni. Bár csak a szomszédba megyünk, nekem még is olyan érzés, mintha azt mondta volna, hogy New York, vagy Washington, Los Angeles. Hevesebben kezd el verni a szívem és izgatottan pakolok továbbra is. A farkasom pedig csak figyel. Egy Béta jelenléte is épp annyira szikár és erő teljes, mint az Alfáé, nem fog megvadulni. Remélem. Még nem érzek semmi furcsát, hogy azt mondjam nem megyek. A szabálymentességre összeráncolom a homlokom és megállok egy pillanatig. Van valami a hangjába, ami azt súgja, hogy talán azért nem lesz annyira szabad minden. Tudom, hogy rosszat tettem és azt is, hogy bajban vagyok annak ellenére, hogy nem lett katasztrófa a vége. Pedig lehetett volna. Viszont nem akarok ebbe itt bele folyni. Csak az ajtó felé pillantok, hátha anyu is megjelenne. De csak ketten vagyunk, így mindent elpakolok és felhúzom a cipőt kezembe véve a kabátot. - El nem mentem volna anélkül – rágcsálom a számat, ahogy megkerülve elindulok a lépcsőn. Mindig tudta, hogy használja a szavakat, hogy figyelmeztessen és egyben fegyelmezzen is velük. Talán ezért is kedvelem, mert nem fog lekapni a tíz körmömről, csak épp éreztesse, hogy nem lehet így neki indulni semminek. Főleg, hogy anya ugyan úgy itthon van és megérdemli, hogy tudja merre mászkálok. - Anya, elmehetek Alec bácsival a vidámparkba? Nem lesz gond, vigyázok és betartok minden szabályt – teszem hozzá azonnal, hogy nem leszek felelőtlen és csak jól érzem magam az unokatesómmal. Látom a szemében az aggódást, mindig benne van. Ettől kicsit szomorúvá válok, ahogy utunkra enged és megölelve egy hatalmas puszit nyomok az arcára. Majd lehető leggyorsabban kisietek az ajtón, hogy mélyen beszívjam a levegőt. Nem szeretem látni a szemében azt a fájdalmat, amit akkor látok, mikor elkéretőzöm. Tudom, hogy egész nap a telefonon fog csüngeni és várja a híreket. Aggódik. Mint minden anya. De bízik, hogy Alec tudja kezelni a helyzetet. Azért is engedett el apa, valószínűleg megkérdezte előtte tőle. Persze szavaira számítottam, ahogy beülök a kocsiba csak bólintok. Mert úgy tűnik, hogy a család minden tagja azon aggódik, hogy megvadulok és állandó szökési kísérletekbe fogok kezdeni. - Tudom és sajnálom – motyogom halkan és nem is nézek rá. Mert tudom, hogy csalódottak bennem, nem ezt várták. Ezzel pedig nem akarok vitatkozni, bár nagyon is menne. A farkas is csak nagyot szusszan bennem, mintha csak őt frusztrálnák a hegyi beszédekkel. - Arra gondoltam, hogy ha valami olyanba hozom, ami nem a megszokott akkor talán dűlőre jutok vele. Nem veszélyesbe! - teszem hozzá azonnal, mert tudom mennyire meg kell válogatnom a szavaimat. Nem fogják megérteni. Felnőttek, sok problémával. Nem érnek arra rá, hogy megértsék az én tini gondjaimat.
Alec & Harper
A farkasom halk morranással nyugtázza Harper mozdulatait, ahogy a nyakamba ugrik. A szívverése gyors, de nem a félelemtől – ez a fajta izgalom más, inkább megkönnyebbülés. Mosolyogva ölelem vissza, a vállán nyugtatva a kezem. Néhány nap szobafogság után úgy tűnik, végre felszabadultabb, még ha nem is mondja ki.
A szeme szinte szikrázik a kíváncsiságtól. Tudom, hogy alig várta, hogy kiszabaduljon a négy fal közül.
– Vidámparkba – válaszolom egyszerűen, és már a szó kimondása közben figyelem, hogy mit szól az ötletemhez. Harper sosem volt az a típus, aki könnyen megadja magát a helyzeteknek, de az utóbbi hetekben valami megváltozott benne. Mintha a farkasa is csapdába esett volna, akárcsak ő. Nem említem neki, de érzem az illatában a feszültséget, ahogy az enyémben is ott lapul. Tudom, hogy az Újhold az oka, hogy Harper farkasa kontrollálhatatlan, és hogy ettől mindenki nyugtalan. Zane próbálja ezt kezelni, de Alfaként annyi felelőssége van, hogy képtelen mindig ott lenni mellette. Ezért vagyok én itt.
Ahogy Harper a szekrényben matat, elmosolyodom. Azt kérdi, mit vegyen fel – kabátot, bakancsot, sportcipőt? Dobálja a ruhákat, és nevetve magyarázza, hogy soha többet nem csinál olyan ostobaságot, ami miatt szobafogságot kapna. Én csak állok, és figyelem, ahogy a szeme ragyog, miközben belemerül az apró dilemmáiba.
– Sportcipő és egy kabát bőven elég lesz – válaszolom végül. – És ne aggódj, a napunk teljesen szabálymentes lesz. Ma csak élvezd a szabadságot – mondom, de mielőtt kinyomakodna mellettem, még gyorsan, nagytesós fegyelemmel hozzáteszem: - De azért a földszinten váró anyukádnak le kell tennünk a nagyesküt, hogy ma nem kerülsz bajba. Oksi? – kérdezem, sokkal lazább hangnemet megütve, mintha egy másik fiatal farkassal beszélnék a falkából. Harper az unokatestvérem, pelenkás kora óta ismerem, így a kapcsolatunk sokkal közvetlenebb, mint a többi kisfarkassal.
Tudom, hogy mennyire fontos neki, hogy ne érezze magát gyengének.
– Gyere, induljunk – mondom, és a kezemmel az ajtó felé intek. Ahogy leérünk a földszintre, Olivia rápillant Harperre, aztán rám. Az arcán apró mosoly jelenik meg. Nem mond semmit, de a tekintetéből olvasok: bízik bennem, hogy vigyázok rá. Udvariasan háttérbehúzódva megvárom, amíg anya és lánya vált néhány szót egymással, majd a bejárati ajtóhoz lépve kiterelem Harpert a szabadba, egyenesen a sötétzöld pickup felé, ami az útszélén parkol nem messze.
- Megígérem, hogy ma már többet nem hozom fel, de megígértem apádnak, hogy elbeszélgetek veled – magyarázom, kinyitva az kocsi ajtaját. – Nagy felelőtlenség volt, amit csináltál, ugye tudod? – kérdezem, bár hangomban legalább annyi a szeretet, mint a finom dorgálás. Nem akarom rögtön a program elején elrontani a napot, de inkább most essünk túl rajta.
Karakter idézet :
Maga a szobafogság felért a pokollal. Nem igen szoktam sehova járkálni. Még is most jutott eszembe, hogy a könyvtárba biztos jöttek új könyvek, vagy a zene boltban a bakelitek. Annyi ötlet szalad végig az ember fejében, mikor bebörtönözve van és nem hagyhatja el a házat. Fülesbe menekülve zenék között kutatok, hogy hátha valami megragadja a fantáziámat és az agyam rá áll. Nincs változás. Unottan lapozom, szinte türelmetlenül. Még anyut is megkérdeztem, hogy szeretné, hogy segítsek sütit sütni, de nemleges választ kaptam. Így hol doboltam a lábammal, hol pedig dúdoltam a dalszöveget. Napokban a farkasom más volt. Nem mondom, hogy meglapult, csak mintha ő is unta volna. Sőt, még lázadásra sem készült. Pedig volt bennem egy apró félsz, hogy apa elmegy, anya marad velem és a farkas úgy dönt, hogy ennyi volt a szobafogság és világgá szaladunk. Viszont nem történt meg, eddig. Ettől persze boldognak kellett volna lennem, még is volt bennem egy apró félsz, hogy most akkor mi lesz? Talán megpróbálhatnám? Vagy nem. Hagyjam? Annyi kérdés zakatolt a fejembe, még is csak magamnak tettem fel őket. Mindenkinek meg van a maga baja és úgy éreztem, hogy csak egy teher vagyok a falka részére. Akik várják, hogy felrobbanjon a világom. Valószínű, hogy ha nem Ward lennék, vagy nem apa lenne az Alfa nem sok keresni valóm lenne. Egy időzített bomba vagyok, ami csak egy gyenge pont egy falka szempontjából. Tudom, hogy apa nem így gondolja és ha tehetné ezt is megoldaná egy maga, hogy ne legyen bajom. Még sem vehetnek le minden terhet rólam. A ruhákat szortírozva lépések törik meg a gondolataimat. A farkas persze kidugja az orrát, hogy szimatoljon. Nem szokott, tudja, hogy itthon biztonságban vagyunk. Felgyorsul a szívverésem, hiszen nem tudhatom mi fog történni. Csak Alec. Nyugtatom magam, hogy nem kell azonnal ölre menni. Nincs veszély. Kinyitva az ajtót beteljesül az, amit sejtettem. Kedvenc unokatesóm állt az ajtóba és széles mosollyal fogadtam, ahogy becézgetve foglalja el a ajtót. - Alec! - ugrok a nyakába boldogan. Talán legjobban vele tudok önfeledten elbeszélgetni. Nincs ítélkezés, nem akad ki. Egyszerűen csak elmondja, amit el kell. Talán még ő emlékszik legjobban milyen mikor az ember fiatal. - Attól függ hova megyünk – vigyorgok szélesen, mert ha itt van és felajánlja, hogy töltsünk egy kis időt együtt, akkor az azt jelenti, hogy vége a szobafogságomnak. Felkapva a ruhákat vissza teszem a vállfára őket és elzárom a szekrényem mélyére őket, hogy ne hagyjak kuplerájt. Végül is szépen felosztottam a két hetet, csak a szekrényem maradt vissza. De úgy tűnik, hogy jobb programot kaptam. - Mit vegyek fel? Kabát, bakancs vagy elég a sportcipő? El se hiszem, hogy ma veled lehetek – nevetve dobálom ki az említett ruha darabokat. Nála sose lehet tudni, hogy milyen program lesz. Edzés, vagy séta a parton. Tök mindegy, a lényeg, hogy napot érjek és friss levegőt szívjak. - Annyira jó, hogy végre kitehetem a lábam a házból, sose fogok többet ilyet csinálni – suttogom, mert nem tudom, hogy végül anyu megtudta vagy sem, hogy miért kell ott lennem. Nem akartam, hogy ez miatt jobban ideges legyen. Van elég stressz a családban és a falkában nélkülem is.
Alec & Harper
A farkasom nyugtalan. Érzem, ahogy a bordaketrecem mögött feszül, mint egy vihar, ami csak kirobbanásra vár. Napok óta ilyen; mióta Zane rám bízta a legutóbbi határjárást, és elkezdtük a tréninget Beccával. Bár magabiztosnak tűnök, sokszor eszembe jut, hogy talán Cameronnak igaza volt, amikor a fejemhez vágta, hogy nem én vagyok a megfelelő Béta. Persze a bátyám sértettségében már megint a világot járja, miközben én még mindig megpróbálok egyensúlyozni a magánéletem és a falka között.
A zsebemben vidámparki belépők lapulnak. Néha apróságok is számítanak, és most Harper az, aki a leginkább megérdemli, hogy valaki törődjön vele. Az én Bébifarkasom, aki már nem is olyan kicsi, viszont már bontogatja a szárnyait. Harper farkasa kontrollálhatatlan, és a normálisssal ellentétben Újholdkor ölt alakot, és ez mindenkit nyugtalanít. Tudom, hogy őt is. Az illata néha feszültebb, mintha valami belső harcot vívna, és minden próbálkozása, hogy erről ne vegyünk tudomást, csak még nyilvánvalóbbá teszi, mennyire vágyik arra, hogy végre megtörténjen, hogy uralkodni tudjon a farkasán, és magától alakuljon át. Nem hibáztatom érte; A Ward család árnyékában felnőni nem egyszerű. De Harper fiatal, tele szilaj szabadságvággyal, amit még nem tud kordában tartani. Nem lepődtem meg, amikor két hete Zane apai dühtől feszülve tudatta velem, hogy Harper engedély nélkül kiszökött. Láttam már ezt a történetet, hiszen egyszer én is eljátszottam.
Harper talán még nem érti, de a farkast nem lehet engedelmességre kényszeríteni. Tudom, hogy Harper számára ez nem vigasz. Tizenévesen az ember – és a farkas – türelmetlen. És bár nem mondja ki, érzem a frusztrációját minden alkalommal, amikor az Újhold közeleg, és a farkasa egyre éhesebb. Ezért is fontos, hogy ma legalább egyetlen délután erejéig ne az Alfa lánya, hanem egyszerűen csak Harper legyen.
Olivia ajtót nyit, amikor megérkezem. A tekintete sokatmondó, mindig is érzékeny volt a feszültségre. Nem szól, csak biccent. Kérdések és válaszok nélkül is megérti, hogy miért vagyok itt. Harper szobájához lépve hallom a szívverését a faajtón keresztül. Kicsit gyorsabb, mint kellene, mintha várná, hogy valami történjen.
Kopogok. Az ajtó kinyílik, és Harper pillant rám. A szeme sarkában ott bujkál az a bizonyos szikra, amit csak az lát, aki közelről ismeri. A farkasom lassan megnyugszik, és szinte érzem, ahogy játékosan hátra csapja a füleit a belsőmben.
– Hé, Bébifarkas – szólalok meg, a hangom mélyebb, nyugodtabb, mint amit valójában érzek magamban. – Van kedved velem lógni, vagy túlságosan lefoglal a magány?
Karakter idézet :
Karakter idézet :