Télen a természet visszavonul, megpihen, és erőt gyűjt egy új kezdethez. Ezt mi is megtehetjük, kis barátom.
Play by :
Arcátlanul arcnélküli
༄ ༄ ༄ :
User :
staff
Csüt. 9 Jan. 2025 - 19:25
the girls are in trouble
navi & beth
Őszintén, egy pillanatig azt sem értem, mi történik. Csak lazán odabököm, hogy „nem fogom szétkürtölni a titkodat”, erre Navi úgy reagál, mintha éppen bejelentettem volna, hogy óriásplakáton hirdetem a srácot, aki bejön neki. Komolyan, csak viccnek szántam! Tényleg úgy néz ki, mintha a feje tele lenne pomponokkal, ha egy ilyen apróságtól ennyire kiakad.
Egy pillanatig ledermedek, ahogy látom, mennyire kiborul. Őszintén, nem is értem, mit mondhattam pontosan, ami így belé mart. Már éppen kinyitnám a számat, hogy szóljak: “Várj, nem úgy gondoltam!” – de már késő, összekapkodja a cuccait és kibiceg a teremből.
– Várj már! – szólok utána kicsit talán túl hangosan, de csak a sulifolyosó és a zengő léptei válaszolnak. Megrázom a fejem, és úgy döntök, egyáltalán nincs humorom mások hisztijével foglalkozni, elég a sajátom.
Lassan összeszedem a cuccomat, és mikor végre kiérek az iskola épületéből, látom, hogy apám már a kocsival vár. Hatalmas sóhajjal indulok felé, pontosan tudom, hogy a rideg tekintet mögött kész kiselőadás készülődik hazáig tartó út gyanánt. Nem is próbálok szabadkozni, mert úgyis csak annyit hallok majd, hogy „semmi felelősségérzet”, meg „nem tanultál meg viselkedni” – tipikus műsor. Belehuppanok az anyósülésbe, és a fejemet az ablaknak döntve bámulom a kinti világot, miközben apám szájáról pergő morális eszmefuttatások egy részét beengedem, a másikat meg azonnal kiszűröm.
Otthon a szobámba menekülök, ledobom a táskát, és amint lehet, nyúlok a telefonomért. Küldök egy gyors üzenetet Rodnak, hogy este lenne-e kedve velem lógni, mert szívesen kicsusszannék az ablakon át, ha benne van. Hál’ istennek gyors és igenlő a válasz, így legalább valami jó is történik ma. Már most tudom, hogy úgyis ki fogok fakadni a hülye napom miatt, és egyben meg is beszélem vele, hogy soha, de soha ne válasszon pomponlányt barátnőnek különben garantáltan rámegy a barátságunk.
Nincs is jobb,
mint amikor szabad vagy, és az lehetsz, aki tényleg vagy..
Mindig segítünk, legyen szó töltő vagy egy csoki, de segítünk. Nem csak abból áll a pompon élet, hogy szépen mosolygunk a miniszoknyába és hangosan éltetjük az iskolai csapatot. De ezt kevesen látják, megszokott, hogy a pomponos lányok beképzeltek és azt hiszik körülöttük forog a világ. Jó, lehet Bria nem épp a kedvességéről híres, de itt vagyok neki én, aki fogja és visszarántja a jelenbe. Jó útra tereli. Bólintok arra, hogy megköszönni és kíváncsian figyelem, hogy a telefonja életre kel-e tőle, vagy csak egy apró próbálkozás volt a semmire. Én a telefonom nélkül elveszett vagyok, már rég a falat kapartam volna, hogy ha nincs töltő nálam. Bezzeg ő teljesen lazán kezeli. Köldökzsinórom nélkül meztelennek érzem magam. Az egyetlen dolog, ami nagyon feltud idegesíteni, hogy ha egy lány lenyúlja a másik kiszemeltjét, nem is kell összejönni, de ha tudom, hogy Bria mondjuk oda van egy pasiért, nem fogok teperni, hogy elvegyem tőle. Ez amolyan csaj kódex, amit nem sértünk meg legyen az bármilyen dögös pasi. Látom, hogy nem érti a felháborodásomat, azt viszont én nem értem, hogy miért is nem háborodik fel ő. Költözés ide vagy oda. - Oh, értem, hát még megteheted, ha olyan napod van. Elég lehengerlő tudsz lenni – nevetek fel végül. Bár nem akartam oda bökni, de azért is ücsörgünk itt, mert felhordott és azon élezte a nyelvét, hogy mennyire nem volt jogos a feltartásom. Én csak túl akartam élni a napot, de nem sikerült még az első óra előtt ez leomlott. Nem tudom, hogy lenne értelme rá kérdezni nála, de aki mer az nyer. Nem? Figyelmesen hallgatom, mintha az életem múlna rajta. - Beszéltünk, onnan tudom ezeket - vonom meg a vállam. Mert hát szóba elegyedtünk és nem csak hasra csaptam. Egyszerűen tényleg érdekelt, hogy mi lehet mögötte. Viszont van valami él a hangjába, ami nem tetszik. Olyan baljós. Mintha megunta volna az egészet. Aztán be is igazolódik, egyszerűen vissza vállt bunkóba és elkomorodok. Csak némán megfogom a cuccomat és vissza ülök a legtávolabbi pontba. Nem szólok, csak a telefont bámulok, leginkább azzal kötöm le magam, hogy elpakoljak mindent és reménykedem, hogy a tanár hamarosan megjelenik, hogy vége az elzárásnak és mehetünk haza. Még van pár papírlap, amit döcögve kiteszek az asztalra és mikor leülnék nyílik az ajtó. Megkönnyebbülés jár végig, hogy nem kell tovább itt maradnom. Így csak a vállamra dobom a táskámat és elindulok az ajtó felé. - Nem kell, haza sétálok. Tudod egy percig elhittem, hogy nem vagy paraszt. De amit a kis fejedben elgondolsz a pomponlányokról. Na, az te vagy. Görbe tükör, amibe bámulsz. Én próbáltam kedves lenni, de te csak támadsz. Nyugodtan kürtöld világgá, az sem érdekel – megvonom a vállam, sértve vagyok és megbántottak. Ezzel nem tudok mit kezdeni. Így csak lelépek a francba. Nincs kedvem semmihez. Megnyitva a telefont inkább hazáig csacsogok Briaval, hogy mennyire megszívtam ezt a napot és lehet, hogy holnaptól nem jövök, mert a lábam irtózatosan fáj és kellene egy kis pihenő, míg rendbe jön. Beth pedig kimutatta a foga fehérjét, nem vagyok büszke önmagamra. Megbíztam olyanba, aki csak egy indokot várt, hogy megalázhasson az egész gimi előtt.
Beth & Navi
You have been dying from your first breath. ⋆ outfit
Megvonom a vállam, miközben ránézek a töltőre. Furcsa, hogy épp ő ajánlja fel, miközben reggel még azon agyaltam, hogyan vágjam ki magam a legközelebbi konfliktusból. De most valahogy mégis örülök, hogy van egy mentőövem, még ha csak egy sima telefonkábel is.
– Kösz, jól jönne – bököm ki végül, és érzem, hogy a hangom már közel sem olyan éllel teli, mint korábban. Nekem sosem volt prioritás, hogy legyen elegendő töltöttség. Általában úgy vagyok vele, hogy inkább a külső világot figyeljem, mint a kijelzőt. De be kell látnom, néha nem ártana kicsit előrelátóbbnak lennem.
Egy pillanatra elkap a nosztalgia, ahogy eszembe jut Boston, ahol mindig rohangáltam lemerült telefonnal, rá se hederítve a következményekre. Nem mintha az elmúlt egy évben sokat változott volna a hozzáállásom, de most, hogy Navi ilyen komolyan ráncolja a homlokát, egy kicsit elszégyellem magam. Talán igaza van. Lehet, hogy nem árt néha gondoskodni magamról.
– Szóval kösz, tényleg – ismétlem, miközben bedugom a készüléket a kábelbe. A képernyő sötét marad egy ideig, de végül megvillan, és újraéled. Van pár üzim, de nem foglalkozom vele, mert gyors görgetés után rájövök, hogy senki fontos nem keresett. A srácok tudják, hogy büntiben vagyok, szóval tuti kitalálták már, hogy kössék le magukat nélkülem.
Meglepődök, mennyire felhúzza magát Navi amiatt, hogy a barátnőm lecsapott a srácra, aki régebben nekem tetszett. Mondjuk kicsit tényleg dühített a dolog, amikor megtudtam, de annyira azért nem, hogy sokáig érdekeljen. Megvárom, míg befejezi a heves fejtegetést, aztán halkan, de határozottan válaszolok:
– Nézd, az a csávó már akkor se volt a pasim, mikor elköltöztem. A barátnőm viszont picit… talán mohóbb volt a kelleténél. Úgy voltam vele, hogy ha ők boldogok, nekem nem fáj. De azért persze volt egy pillanat, amikor legszívesebben mindkettőjüket a folyóba löktem volna – húzom el a számat, és egy szedőmozdulattal rendezek pár papírt, mintha ezzel is le akarnám zárni a témát. – De azóta egész jól megtanultam elengedni a dolgokat.
Aztán visszatérek a fő kérdésére, amit olyan sután vetett fel. Sose gondoltam volna, hogy egyszer így fogok Navi-val beszélgetni, főleg ilyen témáról. Fura, de valahogy érdekel a sztori. Ha már itt ülünk egymással szemben, és rendezzük ezeket a papírokat, talán nem árt kicsit megismerni egymást. Még ha reggel óta haragszom is a fél világra, most valahogy nem akarok bunkó lenni vele.
– Szóval Wilmingtoni focicsapat, mi? – kérdezem, miközben a kezembe akad néhány újabb dátum szerint összekeveredett lap, és félreteszem őket. – Ez elég menőn hangzik. Még sosem voltam abban a városban, de mesélték, hogy vannak ott jó kis sportösztöndíjas arcok. Lehet, hogy a srác is ilyen – vonom meg a vállam. – Ha megfogott benne valami, akkor lehet, hogy érdemes lenne jobban megismerni, nem? Vagy legalábbis megnézni, tényleg olyan jófej-e, mint ahogy a képekről tűnik.
Egy pillanatra habozok, de aztán egy halvány vigyorral odapillantok rá:
– Na, és mit szeretnél hallani tőlem? Hogy menj oda, és hívd el valami randira? Vagy hogy ne is próbálkozz, mert a távolság meg minden közbeszól? – ingatom meg a fejem, miközben ellenőrzöm, jó helyre raktam-e a lapjaimat. – Az én tapasztalatom nem is tudom, mennyire segít. Nem vagyok a randik mestere. Mint láttad, az életem nem éppen a romantikus filmek forgatókönyve szerint zajlik.
Aztán megvonom a vállam, ahogy eszembe jutnak a saját, homályos kis ügyeim. Ben, aki nem tetszik, de mégis elmerengtem párszor a külsején, Rod, akivel néha meglepően forróra sikerül egy-egy flörtcsata… Hát, ez sem egyértelmű útmutató.
– Szóval… bocsi, ha nem tudok nagy szerelmi tanácsokat osztogatni. De azért nem gáz, hogy nekem mondtad el. Majd igyekszem nem szétkürtölni a suliban. – Kacsintok egyet. – Legalább ez a büntetés nem telik unalmasan, nem igaz? – teszem hozzá, miközben visszafordulok a papírhalomhoz. Persze, még mindig semmi kedvem ehhez, de az előbbi téma kicsit megolvasztotta a jeget köztünk. Talán tényleg nem árt néha „láthatatlanul” kibeszélni a dolgokat. Ma például kifejezetten hasznosnak tűnik.
Már egész jól haladok a papírrendezéssel, amikor az ajtó kivágódik, és az ajtónyílásban megjelenik a büntetésünket kiszabó tanár, hogy a maga cukimuki módján közölje, hogy letelt az idő, a bilincsek lehullnak és húzhatunk haza.
- Na végre! – emelem égnek a tekintetem, miközben kihúzom a töltőről a telefonom, és visszaadom a vezetéket Navinak egy halk köszi kíséretében. Legalább lett annyi nafta a cuccban, hogy küldjek egy gyors üzit apának, hogy jöjjön értem, mielőtt ez a boszorkány meggondolja magát, és itt tart minket holnap reggelig. – Van fuvarod? – kérdem a lánytól, miközben elrendezem a táskában a cuccaimat.
Nincs is jobb,
Fogalmam sincs, hogy keveredtünk a gyilkossági kísérlet után ebbe a normális beszélgetésbe. Mert hát a reggeli kis bonyodalmak hamar elillantak és itt maradt két tini, akit frusztrál még az is ha valaki máshogy veszi a levegőt. Nem ám, hogy értelmesen el is tudjanak beszélgetni. - Hadsereg? - nevetek azon, ahogy visszakérdezek. Sok minden jelzőt szoktak ránk használni, de igaza van, mikor valahol fel kell vonulni akkor olyanok vagyunk. De kell, hogy lássák, nem csupán a miniszoknya a miénk. Leginkább kell egy vad külső, ami elrettenti őket magunktól. Nem sok erőfeszítésem marad, de azt tudom, hogy nekem a zene szokott segíteni. Az viszont feltűnt az előbb is, hogy nem nyomkodja a telefont. Minden más érdekesebb. Talán akkor még furának is tartottam. Ki az, aki nem lóg a telefonján? - Van töltőm, ha kéred. Nem mászkálhatsz lemerült telefonnal, ha bajba kerülsz nem tudod használni – ráncolom a homlokom, ahogy a táskám aljáról előkotorászom a töltőt, hogy megnézhesse, hogy legalább jó-e hozzá. Anyuék a számba rágták, hogy figyeljek oda, hogy minimális töltés legyen a telefonon, mert sosem tudhatom, hogy mikor kell. Nem csak a barátnőkkel való üzengetés miatt. Sok minden átmegy a fejemen, ahogy a készülék a kezembe akad és továbbra is a srác adatlapját nézegetem. Nincs barátnője. A képeken sem tűnik úgy, hogy közel lenne valaki hozzá. Szokásos képek vannak. Ezért is kicsit elvonulok a fejembe, hogy biztos ez lenne a legjobb dolog? Itt kémkedek utána. Kissé szánalmasnak érzem magam. Eddig egy srác sem tudott így megfogni. - Hát.. öhm.. - zavartan kapom el a szemeimet róla, hiszen érzem, hogy hirtelen minden vér az arcomba tolult és meggyulladok. - Nem romantikus, azt hiszem – válaszolok végül halkabban. Azt se tudom az milyen. Pomponlány létemre szégyen szemre nem érdekeltek a srácok. Így csak várom a válaszát, hátha könnyebben eltud vezetni. Mert Brie talán túlságosan is rá pörögne, majd széttépne. Gátlástalanul őszinte magyarázatával. Mint a tűz és a víz. Imádom, de nem hiszem, hogy most ez lenne a tökéletes beszélgetés vele. - Most komoly? Ha bejött a srác, akkor a barátnőd nem is a barátnőd. Mármint kérlek, nem mászunk rá egy olyan srácra, aki a legjobb barinknak tetszik – olyan felháborodást kelt bennem, mintha legalább megölt volna valakit az illető. Ez már szinte undorító. Oké, messze vagyunk, de azért csapjunk a lecsóba? - Legalább megvárta, míg elhagyod a várost? Vagy a kerék még körbe se fordult, mikor úgy döntött, hogy megoldja a problémát? - érdeklődöm kissé paprikásan. Nálunk ez fő szabály, hogy nem mozdulunk rá, és felháborít. Teljes mértékben, hogy így gondolkoznak mások. Mert képtelenség ekkora távolságból fent tartani egy barátságot is, nem hogy valami érzékenyebbet. Akkor is kell egy kis idő, gondolom. Nem vagyok nagy tudósa az illyes fajta érzelmeknek. - Van egy srác, nem ide jár. Wilmingtoni focicsapatban játszik. Van benne valami… Valami más – ráncolom a homlokom egy pillanatra, majd elveszek egy kupacot előle és elkezdem rendezni. Hogy lekössem a fölösleges energiámat, mert hirtelen üressé válok, ahogy hangosan kimondom a szavakat. Olyannak, aki miatt itt kell legyek. Akivel még vérre menő harcba fogtunk volna reggel. - El se hiszem, hogy neked mondtam el – nevetek zavartan. Nem sértő, inkább meglepő a hangszínem.
Beth & Navi
Először csak felvonom a szemöldököm, aztán elvigyorodom. Ha törtető anyákról van szó, ez a fogalom nem teljesen ismeretlen számomra. Az én anyám is az, és tekintve, hogy éppen a világot járja be az új férjével, hogy önmegvalósítsa magát… Nem tudom, hogy kettőnk közül ki járt jobban. Nyilván Navi, az ő anyja legalább itt van, fel sem tűnik, hogy a gondolat mennyire tüskére sikerül, amíg a végére nem érek.
Figyelem, ahogy a pomponos anyukájáról beszél, és elképzelem, milyen lehet, ha valaki ennyire beleéli magát ebbe a világba. Nekem nehéz lenne elképzelni, hogy valami, amit ennyire imádok, egyszer tehernek tűnjön, de az ő hangjában ott van ez a kettősség.
– Azt hiszem, minden sportban vannak törtetők – jegyzem meg, kicsit komolyabb hangon. – De az, hogy a pomponosok mindig ott vannak egymásnak… az nem hangzik rosszul. Még akkor sem, ha néha olyan, mintha egy hadseregben kéne szolgálnod. Legalább nem vagy egyedül – teszem hozzá halkan, egy pillanatra elmerengve. Az „egyedül” szó túlságosan is sokat jelent mostanában. Vannak barátaim Rose Harborban, és tudom, hogy apa és a nagyi a maguk módján szeretnek, de egyikük se olyan, akivel… Mi tudom én. Csajos dolgokról lehetne beszélgetni.
Egy pillanatig Navira nézek, majd vissza a lapokra. A reggeli kiakadásunk tényleg elég volt mára. Talán igazából mindketten ugyanazt akarjuk: hogy legyen már vége ennek az egész napnak. Lehet valami abban a nyomtatási hiba elméletében, szóval erre nem reagálok. A zenés megjegyzésére viszont egy grimasszal előhúzom a telefonomat.
- Csutkára lemerült – mondom, és hiába böködöm az elsötétült képernyőt, egyáltalán nem tűnik úgy, hogy szeretne életrekelni.
Éppen csak imént fogalmazódott meg a fejemben a gondolat, hogy mennyire hiányzik egy lányos csevegés, amikor Navi előhozakodik egy újabb témával. Kicsit értetlenül nézek rá, mert nem hiszem, hogy komolyan gondolta. Nem lep meg, hogy a pomponlányok világában mindig akad valami drámai fordulat vagy újabb érdeklődési kör, de hogy pont tőle halljam ezt a kérdést, miközben még mindig egy kupac papírt válogatunk? Hát, ez az egész nap folyamatosan újabb és újabb csavarokat dob elénk.
– Hm… – dünnyögöm, miközben az egyik lapot átlapozom és a helyére teszem. – Mármint úgy érted, hogy valaki… romantikus értelemben? Vagy csak úgy általában, hogy „hé, ez az ember érdekesnek tűnik, beszélgessünk vele”?
Felnézek rá, és látom, hogy kicsit zavartan néz vissza, mintha hirtelen megbánta volna a kérdést. Valahogy mégis van valami kedves ebben a bizonytalanságban, amitől nem érzem késztetést, hogy most azonnal visszaszúrjak. Ehelyett tényleg elgondolkodom rajta. Volt-e valaha olyan, aki igazán felkeltette a figyelmem?
– Azt hiszem, igen – válaszolom végül, lassan. – Volt egy srác Bostonban, a régi sulimban. Okos volt, meg vicces, és egyszerűen könnyű volt vele lenni. De aztán ide költöztünk, és… – egy vállvonással fejezem be a mondatot, jelezve, hogy az egész kapcsolat a költözéskor szétfoszlott. – Szóval, ja, azt hiszem, felkeltette a figyelmem, de nem lett belőle semmi különös. Ha az instája nem hazudik, akkor most a legjobb barátnőmmel jár… - megvonom a vállamat. – Pukkadjon meg mindkettő.
Nem mondok semmit Benről, aki tavaly gyakornokoskodott a suliban, és most is tart nekem különórákat bioszból. Nem mintha bármiféle romantikus értelemben érdekelne, de néha, mikor unottan rágcsálom a ceruzám végét, és ő éppen magyaráz valami bonyolult dolgot, azért elgondolkodom, hogy nem néz ki rosszul.
És persze Rodról sem beszélek. Ő az egyik legjobb barátom, akivel néha túlságosan is elvetjük a flörtölést, de sosem történt köztünk semmi, ami tönkretehetné a barátságunkat. Néha viszont elképzelem, milyen lenne, ha nem csak heccből nyomnék egy puszit az arcára, közvetlenül a szája széléhez.
Egy pillanatig még csendben lapozgatok, aztán kíváncsian nézek rá. – És te? Ez most egy konkrét kérdés volt, vagy csak úgy általánosan érdeklődtél? Mert ha konkrét, akkor… áruld el, ki az, és talán adok néhány tippet, hogy mit csinálj.
Egy halvány mosolyt erőltetek magamra, hogy oldjam a helyzetet. Nem mintha szakértő lennék romantikus ügyekben, de talán nem ártana egy kicsit más vizekre eveznünk, hogy elüssük az időt, amíg végezni nem tudunk ezzel a papírhalommal.
Nincs is jobb,
Ha azt mondják nekem jellemezzem Beth-t, hát bevallom fogalmam se lett volna a mai napig, hogy kicsoda. Azon kívül, hogy olyan heves akár a legvadabb hurrikán az országban. Levesz a lábadról és kiszipolyozza a lelket belőled, majd simán átlép rajtad, mint aki jól végezte dolgát. De ez sem teljes, hiszen lehiggadva még jó fejnek is nevezném. Na, nem úgy mint a lányokat a csapatból, de biztos, hogy nem lennék vele ennyire bunkó. Még kialvatlanul sem. De ez már az én személyes problémám, neki semmi köze hozzá. Még a végén teljesen lököttnek nézne. Ami talán jogos is lenne. Még én is úgy érzem, hogy bolond vagyok. Mert rettegek aludni. Így is elgondolkodva ücsörgök vele szemben egy pillanatra elbarangolva a gondolataimban, így csak hangja töri meg a csöndet. - Igen, tipikusan a törtető volt, aki nem állt meg addig, míg ő nem lett a kapitány. Még most is meg vannak azok a pomponos dolgai – nevetek fel kissé zavartan. Mert lemerem fogadni, hogy anyu tudja az összes koreográfiát. Azért sokszor félelmetes, hogy túl kiabálja a csapatot. - Örülj neki – ejtem ki szinte meggondolatlanul. Néha könnyebb lenne ha nem azt hajtogatná, hogy ez az öröksége felém. Örüljek, hogy van egy másik családom, mert a pomponlányok ott vannak egymásnak és nincs egy pillanat sem, hogy egyedül vagy. Még is úgy érzem, hogy magányosan próbálok megküzdeni egy olyan dologgal, ami ellen még a legerősebb hadsereg sem tudna győzelmet aratni. Csak egy kedves mosolyt válaszolok neki, mert felesleges hálálkodni, ha én keveredtem volna bele, ő is biztosan segítene, hogy hamar kivégezzük a feladatot és eltudjunk menni haza. - Azt nem mondta, hogy mindkét oldal passzoljon – nevetek fel, mert ha az egyik oldal passzol akkor elvégeztük a munkákat. Ha a másik oldalt nézi, az már az ő baja, hogy nem tudja használni a nyomtatót. Azt meg nem is mondta, hogy passzoljon is a szöveg. Szóval vessen magára. Mi csak a buta szőkék vagyunk az osztályba, akik megzavarták a csodálatosan unalmas kémia óráját. - Lapokból egy paksaméta van még ott, időből pedig fogalmam sincs, egy örökké valóságnak tűnik, hogy itt ücsörgünk – vonom meg a vállam, ahogy nyálazom a lapokat, hogy gyorsuljunk fel, mert ha megjelenik a tanár akkor csak libbenjünk ki leígérve az összes csillagot is. Nem lenne vele bajom alapból, eddig sem zavarta a köreimet, és én sem az övét. Szóval nem tudom elmondani, hogy ezek után elgondolkodom, hogy megdobáljam wcpapírral a házát. Vagy rá uszítsam a lányokat, hogy miatta vagyok itt. - Hallgass zenét, az nekem segíteni szokott vagy videók? Valami csak lenyugtat, mielőtt még dühbe kerülsz – ötletelek két lap között fel-fel pillantva rá. Elég sok volt így a reggeli kiakadásunk tényleg nem kellene tovább feszkózni. A telefonom rezegni kezd és látom, hogy a csoportba elindult az üzenet váltás, szóval vége a gyűlésnek és döntöttek. Nélkülem. Csak egy halk sóhaj csúszik ki a számon, ahogy leteszem a telefont, annyit megtudtam, hogy a cuki srác az elképesztő fürtökkel Diego. Sosem voltam szerelmes alkat, de van valami bája, amitől rá tudok gondolni, még így is, hogy a papírokat válogatjuk. - Beth, volt már, hogy valaki felkeltette a figyelmed? - kérdezem kissé sután. Mert nem vele akartam megbeszélni, de annyira bele mászott a fejembe, hogy jobb megkérdezni egy kívülállót, mint a lányokat, akik azonnal összeesküvés elméleteket gyártanak miatta.
Beth & Navi
Megint felmerül bennem a kérdés, hogy mégis ki lehetett az az elvetemült, aki ezt az egész papírhalmot ennyire összekutyulta. Talán a tanár gondolta úgy, hogy így jobban lefoglal majd minket, vagy valaki szándékosan szívat, de bármelyik is legyen, rettenetesen unalmas. Még mindig nem hiszem el, hogy ezzel kell eltöltenünk a büntetési időnket. De legalább Navi segít. Kicsit furcsa, hogy nemrég még egymás torkát harapdáltuk, most meg itt ülünk és együtt próbálunk rájönni, hogyan tegyük egymás mellé azokat a lapokat. Legalább nem pusztítjuk tovább egymás idegeit.
Ahogy előrehajolok, hogy a dátumokat keressem a papírok bal felső sarkán, megint látom, hogy ő felteszi a lábát a székre és közben egy kicsit felszisszen. Nem csinál nagy ügyet belőle, de látom rajta, hogy nagyon is fáj. Rém kellemetlenül érzem magam, mert nem igazán tudom, hogyan kéne segíteni. Ha a helyében lennék, biztos orvoshoz mennék, de ő úgy tűnik, másképp gondolja. És ki vagyok én, hogy megmondjam neki, mit tegyen?
– Szóval anyukád is pomponozott? – kérdezem félénken, mert eszembe jutott, hogy néhány perce utalt rá. Aztán gyorsan hozzáteszem: – Nekem anyáról fogalmam sincs, milyen sportot űzött, mert sosem beszél róla. Azt hiszem, fiatalon volt valami röplabda-szakos, de már rég felhagyott vele.
Kicsit meglep, hogy ennyi szót fecsérlek valamire, ami alapvetően nem is érdekel annyira, mégis valahogy úgy érzem, muszáj megtörnöm a csendet, mielőtt megint kihűl a hangulat. Mert amint elcsendesedünk, elkezdek agyalni a reggeli káoszon, a nagyi leharcolt autóján, és persze apám hülye szabályain. Jobban esik inkább a dátumokkal bíbelődni, mint ezen rágódni.
– Mindenesetre kösz, hogy megmutattad – emelem fel a lapot, amin most már látom, hogy 2022. áprilisi adatok szerepelnek egy 2021-es dokumentum hátoldalán. – Komolyan, mintha egy komplett időutazás lenne. Talán a tanár ezzel akarta illusztrálni a káoszelméletet, ki tudja.
Megcsóválom a fejem, és vetek egy oldalpillantást Navira. Valahogy most először érzem, hogy nem csak a bunkó, utálatos csajjal ülök itt, hanem valakivel, aki lehetne akár… normális is. Egy pillanatra elfog a késztetés, hogy megkérdezzem, szokott-e egyébként mást is csinálni a pomponozáson kívül, de aztán lenyelem a kérdést. Talán még túl korai.
– Ha már ennyire belemásztunk ebbe, szerinted mennyi van még hátra? – kérdezem helyette, felmutatva a félretett lapjaimat. – Kezdek nagyon kifutni a türelmemből, és nem rajtad akarom levezetni. Elég, ha a reggelem csesződött el, nem akarok további drámát mára.
Egy halvány mosolyt is megeresztek, mielőtt újra a kupacra koncentrálnék. Pörgessük végig ezeket a papírokat, aztán lépjünk már ki végre ebből az iskolából. Mindkettőnknek jobb így.
Nincs is jobb,
Ahogy kiejti a szavakat csak fel kell nevessek, mert annyira tipikus elvárás, hogy bunkónak és mindenki felett állónak kell lenned, ha felhúzod az egyenruhát. Amit ma én amúgy sem tettem meg. Nem csak azért mert összepiszkoltam, hanem azért is, mert nem érzem teljes jogúnak, hogy abba a ruciban sántikáljak. Még több sztereotípiát magammal vonzva. - Bocs, nem rajtad nevetek, leszögezem. Mindenki fejében ez él ne hidd, hogy nem. Egyszerűen csak vannak olyanok, akik tényleg ezt csinálják. Viszont próbálunk kedvességet csempészni, akár a kiscserkészek. Segíteni mindenben, mindenhol. Legyőzve ezt a méhkirálynős dolgokat, mondjuk a csapatkapitányt néha emlékeztetni kell, de ha gyerekkorod óta a barátnőd, fel sem tűnik ha fegyelmezed – vonok vállat. Kicsit megszaladtak a szavak azok után, hogy eddig csak szidtuk egymást és nem épp volt kedves a viszonyunk. De mindenki megérdemel egy második esélyt, ez alól nincs kivétel. Főleg, hogy még képes volt egy bocsánatkérést kicsikarni magából. Főleg ha épp arról kell beszélned amit szeretsz csinálni és az életed része. Azt pedig meg sem ejtjük, hogy a legmegosztóbb hobbit találtam meg. Vagy inkább ő akadt rám. Lepillantok a lábamra, amiről beszélgetünk és elgondolkodom. Nem mentem orvoshoz, anyu szerint csak egy kis pihenés és minden rendben lesz. Persze anya sem orvos, csak pomponlány volt színt úgy és nem lehet, hogy csak úgy lesérülök. Na, ő tipikusan az a pomponlány volt, amit Beth leírt. Így csak a számat harapdálom, hogy mi lenne a helyes megoldás. Amúgy is kiskorú vagyok a vizsgálatokhoz kell a szülői beleegyezés. - Gondolkoztam rajta, de anya szerint ez nem vészes – vonom meg a vállam kissé elbizonytalanodva. Néha félek attól is, hogy mi lenne ha anya nem ezt nyomta volna le a torkomon. Akkor is így imádnám? Az biztos, hogy imádom, hogy fáradtan esek haza és az agyam is jobban pörög. Kivéve a kémiánál. Ahogy visszautasít csak bólintok, nem akartam helyette dolgozni, meg erőltetni, hogy álljon már neki, de tényleg jó lenne ha elindulhatnánk, ha már letelt az idő és amúgy is hamar meglehet csinálni, nem ördöngösség. - Szerinted lerohadna? - csúszik fel a szemöldököm, ahogy meglepődök a kijelentésén és egy pillanatra a lábamra vetül a tekintetem és elgondolkodom, hogy mennyire lehet vészes, ha már úgy lüktet, mintha felakarna robbanni. Na még csak az kellene. - Ez az alapom, legtöbben nem látnak túl a miniszoknyán – vonom meg a vállam egy kisebb nevetéssel, mert tényleg azt hiszik, hogy egoisták vagyunk, akik magas lóról nézik a többieket, akik nem akarnak, vagy nem tudnak sportolni. Most akkor én is csatlakoztam a lusták táborába? - Mint látod nem az a legnagyobb gondom, hogy itt kell üljek. Mármint nem fogok repdesni tőle, de van nagyobb bajom is. Bár jó lett volna ott lenni a csapatgyűlésen, de ez már elmúlt, fátylat rá – egy újabb váll rándítás, mert lovagolhatok rajta napestig. Meg persze szidhatom-hordhatom össze vissza, nem lesz jobb az állapotom. Míg ő a papírokat bújja én a telefonomat nézegetem és figyelem az üzeneteket. Mert kíváncsi vagyok melyik koreográfiát válasszák. Na meg jó lenne megtudni, hogy a srác a másik suliból fent van-e valahol. Nem is figyelek rá, hogy mit beszél, csak mikor mintha egy kérdés szállt volna a levegőbe? - Hm? Ja, igen. Dátum szerint, látod ott a papírlap tetején balra – válaszolok, ahogy oda botorkálok és rá mutatok, ahogy leülök az előtte lévő asztalhoz és felteszem a lábam a mellettem lévő székre, majd elfelezem a papírját és megmutatom, hogy csináltam én. - Csak nem tudom ki és miért keverte össze, mert semmi értelme nincs – nevetek, ahogy megmutatom, hogy dátum szerint sem értelmes a szöveg, amik rá vannak nyomtatva a papírra. Lehet csak szívatnak minket és amúgy csak random oldalakat nyomtattak ki másik időbélyegzővel, hogy lekössenek minket.
Beth & Navi
Felvonom a szemöldökömet, miközben hallgatom, ahogy nevetgél a bérgyilkosos elképzelésen. Komolyan, mintha tényleg azt hinné, hogy én annyira megszállott vagyok, hogy a másik iskola megfizetne, csak hogy kiiktassam a pomponcsapat-vezetőt. Bár, ha jobban belegondolok, akár jó kém is lehetnék… Na mindegy, nem is akarom tovább boncolni a témát.
– Nézd – szólalok meg, és egy pillanatra lehunyom a szemem, hogy ne kenjem szét az arcomon a kínos mosolyt. – Nem gyűlölöm a pomponlányokat, csak azt hittem, a csapatban mindenki úgy viselkedik, mintha a suli tetején állna egy trónon. De ha te azt mondod, hogy nem... – vonok vállat. Láttam már pár „elvetemült” alakot, de a jelek szerint tényleg nem mindenki ilyen.
Egy pillanatig a térdére sandítok. A mozdulataiból egyértelmű, hogy nem csak egy kis húzódásról van szó. Mégis úgy tesz, mintha nem lenne nagy szám. – Nem kéne orvoshoz menned? – kérdezem halkan. Már a nyelvem hegyén van, hogy szívesen szólok apának, hogy nézze meg, amikor délután értem jön, de aztán rögtön meg is rázom a fejem. – Á, bocs. Csak én… nem értek hozzá. Meg aztán nem akartam minden lépésedbe beleszólni.
Aztán megakad a szemem a papírokon, amiket emleget. Megcsinálja az én részemet? Hogyne. Ezzel most simán le tudna rázni a munkáról, és még nekem is segítene. Mégis, valamiért nem érzem fairnek. – Kösz a felajánlást, de megcsinálom magam is – válaszolom végül, és leülök a könyökömmel az asztalra támaszkodva. – Amúgy sem akarom, hogy a végén lerohadjon a lábad. Nem hiányzik, hogy aztán rám fogd, hogy miattam nem gyógyultál meg rendesen.
Kissé kínos a helyzet, mert még mindig úgy érzem, mintha a fél napot végigharcoltuk volna, most pedig valami tűzszünet-félében vagyunk. De valahogy mégis megnyugtató, hogy nem kell minden szónál a torkát elvágnom. – Egyébként… kösz, hogy próbálsz normális lenni – mondom egy félmosollyal, miközben átnézek a papírjaimra. – És bocs, hogy én is bunkó voltam. Nekem is kijutott a rossz napból, de attól még nem kellett volna a te napodat is tönkretennem.
Az utolsó mondatot sietve teszem hozzá, szinte csak motyogva. Féltem, hogy valami csipkelődős megjegyzést kapok vissza, de egyelőre semmi. Talán mindkettőnknek elege lett a drámából. Leteszem a tollat, és egy pillanatig csak csendben lapozgatom a papírhalmot, igyekezve nem a kelleténél tovább szemlélni a sántító lábát.
– Ha megnyugtat, én is rohadtul haza akarok már menni – dünnyögöm, majd nekiállok, hogy rendezzem a sorrendbe dobált lapjaimat. Lehet, hogy mégiscsak kénytelenek leszünk összedolgozni, ha azt akarjuk, hogy a tanár elengedjen minket innen. – Feladom – sóhajtok. – Te mi szerint rendezed? – kérdezem végül, akaratlanul is elfogadva a felkínált segítséget.
Nincs is jobb,
Pomponlányok elég sok reakciót kiváltanak az emberekből. Ilyen például az is, hogy mások csak mosolyognak és integetnek, mintha egy titkos kör lennénk, mások megvető pillantásokkal jutalmaz, amiért kellőnél talán kicsivel rövidebb a szoknyánk. Azt hiszem bőven ebbe a kategóriába tartozik Beth is, hiszen más indoka nem lenne, hogy utáljon. Azon kívül persze, hogy elmondása szerint elfoglaltam az egész lépcsőt és nem tudott úgy rohanni, mint egy veszett tyúk. Ami valahol érthető is, mert ha az ember késésben van akkor kapálózik, hogy minden másodpercet lerövidítsen és beérjen időbe. Ez a kis malőr pedig elhúzta még jobban az idejét. Még ha segítséget is nyújtott, mert a száján kívül elég barátságos tudna lenni, ha akarna. Viszont nem is akarok ezekre gondolni, csak letudni a kötelező dolgokat és menni a dolgomra. Egy biztos, hogy ennek ellenére nem leszünk puszipajtások. A hangjára felnézek, hiszen úgy beszél, mintha valami sátánt idézne meg, hogy ne hallja meg más. Úgy is csak ketten vagyunk, akár simán átkokat is szórhatna, nem csak a szemével. Egy ideig némán hallgatom, mert látszik, hogy fizikai fájdalmat okoz neki egy bocsánat kérés is. Persze nem fogom tovább cibálni ezt a fájó sebet. Értékelem, hogy megteszi, de attól még ugyan úgy itt kell ülnünk és várni, míg kiengednek azon az ajtón. - Köszi – válaszolok egy halovány mosollyal, már ez is sokat jelent, mert megpróbálta. Alapból nem szokásom az embereket kínozni, így csak legyintek, hogy fátylat rá, nem vészes. Megpróbáltam menteni a menthetőt. Még ha hirtelenjébe is jött az ütközés. - Ne aggódj, azt sejtettem – nevetek fel halkan, mert nem nézem ki belőle, hogy bérgyilkosként a másik iskola felbérelte volna, hogy a csapatkapitány helyettesét küldje padlóra, hogy ne tudjon részt venni a közelgő versenyen. Ami elég nagyszabású és minden pillanat számít, hogy gyakorolhassunk. Hát ha csak az nem fog számítani, hogy egy széken ücsörögjek, kétlem, hogy ez hamar megfog történni. A hajlító mozdulat ugyan is olyan a fájdalmat okoz, hogy lehet ott halnék meg a tornaszőnyegen. - Pomponcsapat nem hiszem, hogy bosszút forralna – nevetek fel, mert tényleg nem tudom, hogy miket gondolhatnak az emberek, miket csinálnak azon kívül, hogy úgy szurkolnak, mintha az életük múlna rajta, miközben ritmikusan ugrálnak és állandóan szaltóznak. Na, meg a pomponokat rázzák. Jó, tényleg van pár elvetemült, akik azt hiszik, hogy bekerültek a csapatba, akkor az övéké a világ, de ők általában mennek a szőnyegszélére és megkapják a beosztásukat. Nem tűri el az edző, hogy egy pomponlány is úgy viselkedjen, mintha övé lenne a világ. - Bármikor és bárkinek lehet rossz napja, de attól még nem kell valaki fejét leszedni – semmi megvetés, vagy harag nem cseng a hangomban, egyszerű ténymegállapítás. Oké, nekem is voltam azért csípős megjegyzéseim, de az inkább önvédelem volt. Mert kitudja, lehet, hogy simán feláldozott volna valami oltáron, hogy jobb kedve legyen. - Bocs, hogy bunkó voltam – ha már ő képes volt jó fejnek lenni, még ha csak pillanatokig is, mert nem tudhatom ez meddig tart, addig én is igyekszem azzal, hogy bocsánatot kérjek, mielőtt mondjuk megint át változik hárpiává. - Csak egy kis húzódás, biztos nem nagy gond – legyintek, mintha épp nem arra gondolnék, hogy mikor fogják levágni a lábam mert az nem fog ennyire fájni, mint az, hogy elinduljak egy lépést is bármerre. - Megcsináljam a te részed is? - kérdezek a lapokra, mert hát nem igen fogy és nem akarok miatta még tovább itt ülni. Főleg ha nem csak időhöz, hanem teljesítményhez is vagyunk kötve. Mert én szeretnék haza menni és kicsit kinyújtani a lábam.
Beth & Navi
Rápillantok a telefonra a hátsó padban, és látom, hogy még bőven van időnk a büntetésből. A tanár teljesen magunkra hagyott, mintha pont arra számítana, hogy úgyis nekiesünk egymásnak. Korábban biztosan ugrattam volna Navit a mozgásával, de már nincs hozzá gyomrom. Szinte hallom, ahogy a térdében minden lépésnél kattannak a porcok, és látom, hogy mennyire fáj neki. Még mindig ott van bennem a késztetés, hogy odaszúrjak valami baromságot, de valahogy elillant belőlem az a vad bosszúvágy, amit reggel éreztem.
Ahogy a fülest kiveszi, és ledobja az asztalra, megint ránézek. Hallom a halk panaszát, a kényszeredett nevetgélését arról, hogyan vágta oda magát az egyik emelésnél. „Macskaösztön” – így hívja azt a képességet, amivel a pomponlányok földet érnek. Nekem ez tökéletesen idegen világ, sose voltam a csapatjáték híve, pláne nem a sporté.
Egy pillanatig csak nézem a papírokat az asztalon, és hezitálok, hogy mondjak-e valamit. Végül mégiscsak kinyitom a számat, mert úgy érzem, itt az idő, hogy lenyeljem a büszkeségemet.
– Szóval lehet, hogy tényleg én is hibás vagyok, amiért ekkora cirkusz lett abból a lépcsős incidensből – kezdem, és még magam is meglep, hogy milyen halkan szólok. – De azért nem volt szándékomban még jobban kinyírni a térdedet. Az tényleg nem szándékos volt…
Idegesen piszkálom a tollamat, miközben a pitbullkutyás mentalitásom és a lelkiismeretem vív egymással odabent. Néha a szemem sarkából rápillantok, várva, hogy lecsapjon valami csípős beszólással.
– Amúgy… – emelem fel egy kicsit a fejem, és megengedek magamnak egy halvány, közel sem gúnyos mosolyt. – Azért nem kell úgy nézni, mintha meg akarnám enni a lelketeket a pomponcsapattal együtt. Csak rossz napom van, oké? – Mondhatnám, hogy az apám, a Vespa meg a reggeli malőr tette be a kaput, de ez talán túl személyes. Így is túl sokat beszéltem.
Egy kis csend ül ránk, én meg azon gondolkodom, hogy talán tényleg nem kéne tovább szítanom a vitát. Egy lépéssel már közelebb érzem magam ahhoz, hogy picit nyugisabb teremtsek, még ha barátok nem is leszünk.
– Szóval, a térded remélem, nem olyan súlyos, mint amilyennek látszik.
Nincs is jobb,